Βλεφαροπλαστική

Χειρουργική διόρθωση βλεφάρων

Η βλεφαροπλαστική είναι ένας τύπος χειρουργικής που διορθώνει τα πεσμένα βλέφαρα και περιλαμβάνει την απομάκρυνση της περίσσειας του δέρματος, των μυών ή/και του λίπους.

Καθώς μεγαλώνουμε , τα βλέφαρά μας χαλαρώνουν  και οι μύες που τα υποστηρίζουν εξασθενούν.

Ως αποτέλεσμα, περίσσεια  λίπους μπορεί να προβάλει στα πάνω και κάτω βλέφαρα και στην περιοχή του φρυδιού , προκαλώντας χαλάρωση των  φρυδιών, πτώση των άνω βλεφάρων και σακούλες κάτω από τα μάτια σας.

Εκτός από την κουρασμένη όψη, η περίσσεια δέρματος γύρω από τα μάτια  μπορεί να μειώσει την περιφερειακή όραση, ειδικά το ανώτερο και το κροταφικό μέρος του οπτικού σας πεδίου. Η βλεφαροπλαστική μπορεί να μειώσει ή να εξαλείψει αυτά τα προβλήματα όρασης και να κάνει τα μάτια σας να φαίνονται νεότερα .

Ποια η προετοιμασία;

Πριν από τον προγραμματισμό της βλεφαροπλαστικής, θα προηγηθεί η συνάντηση με τον εξειδικευμένο στην χειρουργική των βλεφάρων  οφθαλμίατρο  για να συζητήσετε τα ακόλουθα :

Το ιατρικό σας ιστορικό.

Προηγούμενες χειρουργικές επεμβάσεις και παλαιότερα ή τρέχοντα προβλήματα , όπως η ξηροφθαλμία, το γλαύκωμα, αλλεργίες, κυκλοφορικά προβλήματα, προβλήματα θυρεοειδούς και διαβήτη. Επίσης μας ενδιαφέρει αν γίνεται  λήψη φαρμάκων, βιταμινών, συμπληρωμάτων βοτάνων, αλκοόλ και καπνού.

Τις προσδοκίες σας.

Μια ειλικρινής συζήτηση για τις προσδοκίες και τα κίνητρά σας  θα συμβάλει στην μεγιστοποίηση του αποτέλεσματος.

Η κλινική εξέταση σε συνδυασμό με τις προσδοκίες σας από το χειρουργείο της βλεφαροπλαστικής θα βοηθήσει στο να δούμε  αν είστε κατάλληλος υποψήφιος και να καθοριστεί και το χειρουργικό πλάνο.

Ποιος είναι  κατάλληλος υποψήφιος;

Η βλεφαροπλαστική μπορεί να είναι μια επιλογή αν έχετε:

 • Χαλαρά ή πεσμένα άνω  βλέφαρα
 • Περίσσεια δέρματος στα άνω βλεφάρα που παρεμβαίνει στην περιφερειακή όραση
 • Περίσσεια του δέρματος στα κάτω βλεφάρα
 • Σακκούλες κάτω από τα μάτια σας

Μπορείτε να υποβληθείτε σε βλεφαροπλαστική ταυτόχρονα με μια άλλη χειρουργική επανορθωτική επέμβαση, όπως η ανόρθωση των φρυδιών (brow lift), η ανόρθωση του μέσου τριτημορίου του  προσώπου (mid face lift) ή η ανόρθωση της γωνίας του ματιού.

Οι επέμβασεις αυτές μπορούν να πραγματοποιηθούν μέσα από την τομή της βλεφαροπλαστικής χωρίς επιπρόσθετες  τομές.

Τι περιλαμβάνει ο προεγχειρητικός έλεγχος;

Πριν από τη χειρουργική επέμβαση,
θα υποβληθείτε σε κάποιες μετρήσεις που αφορούν :

την ανατομία των βλεφάρων, την εξέταση της όρασής σας, την παραγωγή δακρύων

Τα μάτια σας θα φωτογραφηθούν από διάφορες γωνίες.

Αυτές οι φωτογραφίες βοηθούν στον προγραμματισμό της χειρουργικής επέμβασης και στην αξιολόγηση των άμεσων και μακροπρόθεσμων αποτελεσμάτων.

Τί περιλαμβάνει το χειρουργείο της βλεφαροπλαστικής;

Η βλεφαροπλαστική  γίνεται σε ημερήσια βάση χωρίς να απαιτείται παραμονή στο νοσοκομείο, υπό τοπική αναισθησία σε συνδυασμό με ήπια μέθη  για να σας βοηθήσει να χαλαρώσετε.

Κατά τη διάρκεια του χειρουργείου, αν η χειρουργική επέμβαση αφορά και τα άνω και τα  κάτω βλέφαρά σας, ξεκινάμε από τα άνω βλέφαρα πρώτα.

Η τομή γίνεται κατά μήκος της αύλακας του βλεφάρου, αφαιρείται κάποια περίσσεια του δέρματος, των μυών και ενδεχομένως του λίπους και κατόπιν γίνεται συρραφή.

Στο κάτω βλέφαρο, γίνεται μια τομή ακριβώς κάτω από τις βλεφαρίδες στη φυσική πτυχή του δέρματος ή δια του επιπεφυκότα, χωρίς εξωτερικές τομές. Μέσω της τομής αυτής απομακρύνεται ή ανακατανέμεται η περίσσεια λίπους, αφαιρείται η περίσσεια δέρματος και γίνεται η ανόρθωση των δομών που θα συμβάλλουν στην αναζωογόνηση του βλέμματος.

Οι τομές τόσο στην άνω όσο και στην κάτω βλεφαροπλαστική καθίστανται αόρατες μετά από λίγες εβδομάδες.

Σε περίπτωση που συνυπάρχει πτώση του βλεφάρου, του φρυδιού ή του μέσου τριτημορίου του προσώπου , η βλεφαροπλαστική συνδυάζεται με διόρθωση της πτώσης αντίστοιχα ή με lifting στα “μήλα” του προσώπου σας για την βελτιστοποίηση του χειρουργικού αποτελέσματος.

Αμέσως μετά το χειρουργείο

Μετά τη χειρουργική επέμβαση περνάτε λίγο χρόνο στην  αίθουσα ανάνηψης και φεύγετε αργότερα μέσα στην ημέρα για να αναρρώσετε στο σπίτι σας.

Μετά από την χειρουργική επέμβαση μπορεί να αντιμετωπίσετε προσωρινά για μερικές ώρες:

 • Θολή όραση από τη λιπαντική αλοιφή που εφαρμόζεται στα μάτια σας
 • Υγρασία στα μάτια
 • Ευαισθησία στο φώς
 • Μούδιασμα στα  βλέφαρα από την χρήση του αναισθητικού
 • Ήπια δυσφορία

Τι περιλαμβάνει η
μετεγχειρητική αποκατάσταση;

Η μετεγχειρητική αποκατάσταση
περιλαμβάνει τα ακόλουθα :

 • Εφαρμόστε δροσερές κομπρέσες για να μειώσετε το πρήξιμο των βλεφάρων.
 • Μετά από μερικές ημέρες, επιστρέφετε  στο γραφείο για να αφαιρέσετε τα ράμματα.
 • Για περίπου μία εβδομάδα, αποφύγετε την ασπιρίνη, την ιβουπροφαίνη , το naproxen (Naprosyn) και άλλα φάρμακα ή συμπληρώματα βοτάνων που μπορεί να αυξήσουν την αιμορραγία.
 • Αν χρειαστεί, χρησιμοποιήστε ακεταμινοφαίνη (depon ) αν πονέσετε.
 • Οι μώλωπες και το πρήξιμο γενικά υποχωρούν σε 2-3 εβδομάδες.
 •  Προστατέψετε το λεπτό δέρμα του βλεφάρου από την υπερβολική έκθεση στον ήλιο φορώντας γυαλιά ηλίου.
 • Καθαρίστε απαλά τα βλέφαρά σας και χρησιμοποιήστε τις συνταγογραφούμενες σταγόνες ή αλοιφές.
 • Αποφύγετε  την άρση βάρους, την αύξηση της ενδοκοιλιακής πίεσης και το κολύμπι για μια εβδομάδα.
 • Αποφύγετε έντονες δραστηριότητες, όπως αερόμπικ και τζόκινγκ, για μια εβδομάδα.
 • Αποφύγετε το κάπνισμα.
 • Αποφύγετε το τρίψιμο των ματιών σας.
 • Εάν χρησιμοποιείτε φακούς επαφής, μην τους τοποθετείτε για περίπου δύο εβδομάδες μετά τη χειρουργική επέμβαση.
 • Ξαπλώστε με το κεφάλι σας σε υπερυψωμένη θέση για λίγες μέρες.

Ποια είναι συνήθως τα
αναμενόμενα αποτελέσματα
από το χειρουργείο της βλεφαροπλαστικής;

Τα ποσοστά  ικανοποίησής  μετά από ένα χειρουργείο  βλεφαροπλαστικής είναι πολύ υψηλά με τους περισσότερους ασθενείς να απολαμβάνουν  μια πιο ξεκούραστη και νεανική εμφάνιση και περισσότερη αυτοπεποίθηση.

Για μερικούς ανθρώπους, τα αποτελέσματα της χειρουργικής επέμβασης μπορεί να διαρκέσουν μια ζωή. Για άλλους, ενδέχεται να χρειαστεί επανάληψη μετά από κάποια χρόνια.

Τα μάτια είναι το πιο ισχυρό στοιχείο της εκφραστικότητας του προσώπου σας. Είναι σημαντικό να περιβάλλονται από όσο το δυνατόν πιο περιποιημένα και όμορφα βλέφαρα. Και η βλεφαροπλαστική είναι η επέμβαση εκείνη που, σε μεγαλύτερο ή μικρότερο βαθμό , σας βοηθά να το επιτύχετε.

Η βλεφαροπλαστική είναι η πιο συχνά πραγματοποιούμενη αισθητική επέμβαση παγκοσμίως. Η επιλογή του κατάλληλα εκπαιδευμένου γιατρού είναι καθοριστικής σημασίας στο τελικό αποτέλεσμα. Οι επιπλοκές από το χειρουργείο αυτό, όταν εκτελείται από μη εξειδικευμένους γιατρούς αγγίζει το 20%.

Ο εξειδικευμένος στην χειρουργική βλεφάρων  Οφθαλμίατρος είναι ο απόλυτα εξειδικευμένος ιατρός για να πραγματοποιήσει μια προσαρμοσμένη στα μέτρα σας βλεφαροπλαστική και να σας βοηθήσει να ανανεώσετε το βλέμμα σας και να αποκαταστήσετε τη νεανική όψη των ματιών σας.