Ενδοϋαλοειδικές Εγχύσεις

Ενδουαλοειδικές ενέσεις φαρμακευτικών παραγόντων

Οι ενδοϋαλοειδικές ενέσεις αφορούν την τοπική χορήγηση κάποιου τύπου φαρμάκου, τις περισσότερες φορές αντιαγγειογενετικών ουσιών (anti-VEGF) για τη θεραπεία συγκεκριμένων παθήσεων του βυθού.

Τα εγκεκριμένα σκευάσματα anti-VEGF που χρησιμοποιούνται είναι το Lucentis και τo Eylea.

Σε ποιες περιπτώσεις δίνονται;

  • Υγρού τύπου ηλικιακή εκφύλιση ωχράς κηλίδος
  • Διαβητικό οίδημα της ωχράς κηλίδας (συσσώρευση υγρού στην ωχρά κηλίδα), στην οποία είτε τα κορτικοστεροειδή είτε τα αντι-αγγειογενετικά χρησιμοποιούνται ενδοφθάλμια.
  • Αγγειακές αποφράξεις αμφιβληστροειδούς
  • Υψηλή-παθολογική μυωπία

Προηγούμενες εξετάσεις που απαιτούνται;

Πλήρης κλινική εξέταση του οφθαλμού. Στις περισσότερες περιπτώσεις, εκτελείται ένα OCT ωχράς και σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί επίσης να απαιτείται και αγγειογραφία φθορισμού.

Πριν από την επέμβαση

Πριν από την έγχυση, το μάτι και τα βλέφαρα απολυμαίνονται. Μετά την ένεση, σταγόνες αντιβιοτικών θα πρέπει να ενσταλαχθούν στο χειρουργικό μάτι για μερικές ημέρες.

Κατά τη διάρκεια της επέμβασης

Η ίδια η ένεση είναι μια σύντομη διαδικασία. Γίνεται στο χειρουργείο ή σε πλήρως αποστειρωμένο χώρο πάντα κάτω από συνθήκες αντισηψίας. Εκτελείται με τοπική αναισθησία (σταγόνες) και συνήθως δεν προκαλεί ενόχληση.

Πιθανές επιπλοκές

Όπως σε κάθε ενδοφθάλμια παρέμβαση, ο μεγαλύτερος κίνδυνος είναι η μόλυνση των ματιών. Σε κάθε περίπτωση, εάν πραγματοποιηθεί σωστή προφύλαξη, ο κίνδυνος είναι ελάχιστος (πολύ μικρότερος από ό, τι μετά από χειρουργική επέμβαση καταρράκτη, για παράδειγμα).