Αισθητική Οφθαλμολογία

(Botox / Υαλουρονικό Οξύ)

Τι είναι το
Βοtοχ;

Το Βοtοχ είναι μια απλή, μη χειρουργική φαρμακευτική διαδικασία αντιμετώπισης και λείανσης των ρυτίδων έκφρασης του μεσόφρυου, του μετώπου, των ματιών και του άνω χείλους.

Μια δεκάλεπτη θεραπεία με απλές λεπτές ενέσεις ακινητοποιεί τους μύες που προκαλούν τις ρυτίδες αυτές.

Πώς σχηματίζονται
οι ρυτίδες;

Διακρίνουμε δύο τύπους ρυτίδων: τις δυναμικές και τις στατικές.
Όλοι γεννιόμαστε με δυναμικές ρυτίδες οι οποίες συσχετίζονται με τους μυς που χρησιμοποιούμε για την έκφραση μας.

Καθώς διαρκώς χρησιμοποιούμε τους μυς του προσώπου για να κάνουμε μορφασμούς, να χαμογελάσουμε, να γελάσουμε, να θυμώσουμε, στιγμιαίες ρυτίδες εμφανίζονται όταν είμαστε νέοι οι οποίες όμως γίνονται βαθύτερες και πιο εμφανείς καθώς μεγαλώνουμε.

Έτσι σχηματίζονται οι στατικές ρυτίδες οι οποίες παραμένουν ανεξάρτητα από την έκφραση του προσώπου.

Πού σχηματίζονται
οι ρυτίδες;

Οι πιο συνήθεις περιοχές που αναπτύσσουμε ρυτίδες είναι γύρω από τα χείλη, τα μάτια ( πόδι της χήνας), ανάμεσα στα φρύδια και στο μέτωπο.

Το βοτοχ στοχεύει επιλεκτικά τους μυς που ευθύνονται για το σχηματισμό αυτών των ρυτίδων.

Εμποδίζει δηλαδή την μεταφορά εντολών που προκαλούν την ακούσια σύσπαση των μυων, τους χαλαρώνει και τους ηρεμεί.

Πώς λειτουργεί το Botox;

Το Βοτοχ είναι ένα ειδικά επεξεργασμένο πρωτεϊνικό σύμπλοκο και λειτουργεί στην νευρομυική σύναψη εξασθενώντας την μυϊκή σύσπαση. Έτσι περιορίζεται η ακούσια λειτουργία των μυών που προκαλούν τις ‘ δυναμικές ρυτίδες.

Όταν οι ρυτίδες γίνουν στατικές τα αποτελέσματα δεν είναι τόσο εμφανή απλά γιατί, η συνεχής και επί χρόνια σύσπαση του μύ έχει αποτυπωθεί και στο δέρμα.

Στην περίπτωση αυτή το Βοtox βοηθά στη σταδιακή λείανση και μείωση του βάθους των ρυτίδων χωρίς όμως την πλήρη εξαφάνιση τους.

Τότε επεμβαίνουμε με fillers, γεμίζουμε δηλαδή την αύλακα με υαλουρονικο, οξύ, για παράδειγμα όταν θέλουμε να δώσουμε όγκο εκεί που μας λείπει επιτυγχάνοντας remodeling στο πρόσωπό μας.

Ποτέ μπορώ να ξεκινήσω θεραπεία με Botox;

Όσο πιο νωρίς τόσο καλύτερα.

Το Botox εξασθενώντας την μυική σύσπαση δρα προληπτικά καθυστερώντας ή και αποτρέποντας πλήρως την ρυτίδωση του προσώπου.

Η ιδανική ηλικία εξαρτάται από την διάπλαση των μυών του προσώπου και την ποιότητα του δέρματος.

Ήδη μετά την ηλικία των 30 ετών η θεραπεία με Botox δίνει ορατά αποτελέσματα.

Πώς
χορηγείται
το Botox;

Χρησιμοποιώντας μια πολύ λεπτή βελόνα  χορηγούμε το Βοtοχ κατευθείαν στον επιδιωκούμενο μυ.

Μια τοπική, αναισθητική κρέμα μπορεί να απλωθεί στο δέρμα για να μειώσει την αίσθηση αν το επιθυμεί ο ασθενής.

Η εφαρμογή διαρκεί μόνο λίγα λεπτά σε μια τυπική επίσκεψη στο Ιατρείο. Μετά από αυτό μπορείς να επιστρέφεις στις δραστηριότητες σου άμεσα.

Τα αποτελέσματα της μυϊκής χαλάρωσης αρχίζουν να φαίνονται εντός 5 ημερών.

Με το τέλος της πρώτης εβδομάδας θα παρατηρήσεις μια σημαντική μείωση των λεπτών γραμμών και των ρυτίδων στις θεραπευμένες περιοχές.

Το τελικό αποτέλεσμα εκτιμάται στις 15 ημέρες οπότε επιπρόσθετες δόσεις μπορεί να χορηγηθούν για το τέλειο αποτέλεσμα αν χρειαστεί.

Τι θα συμβεί αν κάνω μια φορά και δεν ξανακάνω;

Απολύτως τίποτα.

Απλά θα έχετε κερδίσει 4-6 μήνες από τη γήρανση του προσώπου σας.

Αν όμως ξανακάνετε και 2η φορά, τότε πιθανόν να κερδίσετε έως και 1 χρόνο!’

Oταν ο μύς ξεχάσει να συσπάται τότε η επανάληψη θα γίνεται πιο αραιά και το αποτέλεσμα θα είναι πιο διαρκές. Αν πάλι δεν κάνετε τίποτα θα επανέλθει η σύσπαση του μυός και οι ρυτίδες θα ξαναεμφανιστούν.

Αν από εκφράσεως γίνουν μόνιμες τότε θα είναι πλέον αργά και η θεραπεία με ΒΟΤΟΧ δεν θα έχει καλά αποτελέσματα.

Οι ρυτίδες αυτές γεμίζουν με ειδικά ενθέματα (fillers) από υαλουρονικό τα οποία απαλύνουν τη χάραξη.

Προστατέψτε τον εαυτό σας από τη γήρανση:
Τo Βοtοχ δρά προληπτικά.
Αυτό το γνωρίζουν καλά οι γυναίκες που φροντίζουν τον εαυτό τους.

Ποιοι μπορούν να υποβληθούν σε κοσμητική θεραπεία με Bοτοχ;

Κάθε άντρας ή γυναίκα που ενδιαφέρεται για την εμφάνισή του μπορεί να κάνει Βοtοχ με ασφάλεια και πολύ καλά αποτελέσματα αρκεί να είναι υγιής σωματικά, χωρίς ιστορικό νευρομυικών ασθενειών όπως η μυασθένεια, να μην είναι έγκυος, να μην θηλάζει και να είναι τουλάχιστον 18 χρονών.

Εκείνοι οι οποίοι δεν θα πρέπει να κάνουν θεραπεία με Βοtox είναι εκείνοι με:

• Περιφερική κινητική νευροπάθεια

• Πτώση βλεφάρων

• Πολύ παχύ δέρμα στο πρόσωπο

• Δερματοπάθεια ή φλεγμονή στις προγραμματισμένες περιοχές για θεραπεία

θα πρέπει να ενημερώσεις τον γιατρό σου για το ιατρικό σου ιστορικό και για όλα τα φάρμακα που τυχόν παίρνεις, βιταμίνες ή φυτικά σκευάσματα, πριν τη θεραπεία με Botox.

Υπάρχουν παρενέργειες από τη θεραπεία με Botox;

Η δράση του φαρμάκου είναι πλήρως αναστρέψιμη και έτσι δεν μπορούμε να μιλήσουμε για οποιαδήποτε μόνιμη παρενέργεια.

Συνήθως μετά τη θεραπεία με Botox δημιουργούνιαι μικρές και παροδικές εκχυμώσεις που προέρχονται από τα τσιμπήματα της σύριγγας τα οποία χάνονται μέσα σε 10 λεπτά. Από τα τσιμπήματα μπορεί να προκληθεί ελαφρύς πονοκέφαλος ο οποίος δεν διαρκεί περισσότερο από μισή ώρα.

Η θεραπεία με Botox είναι ανώδυνη και ο πόνος είναι ανεπαίσθητος με αποτέλεσμα να μην κρίνεται αναγκαία η χρήση τοπικής αναισθητικής κρέμας πριν την εφαρμογή αλλά να γίνεται μόνο εφόσον ο ασθενής το επιθυμεί.

Πόσο στοιχίζει η θεραπεία με Botox;

Το κόστος της αγωγής διαφέρει από άτομο σε άτομο μιας και η δόση εξατομικεύεται στο κάθε άτομο άρα απαιτείται και διαφορετική ποσότητα φαρμάκου. Οι άντρες γενικά χρειάζονται περισσότερη ποσότητα από ας γυναίκες.

Μια εξατομικευμένη μελέτη της κάθε περίπτωσης θα καθορίσει και το κόστος της θεραπείας.

Υαλουρονικό οξύ

Τί είναι τα εμφυτεύματα από Υαλουρονικό οξύ;

Το υαλουρονικό οξύ είναι το πιο διαδεδομένο υλικό αναπλήρωσης όγκου και αποτελεί φυσικό συστατικό μέσα σε όλους τους ζωντανούς οργανισμούς.

Δημιουργεί όγκο και είναι ενυδατικό. Δεδομένου ότι το υαλουρονικό οξύ δεν παρασκευάζεται από τα ζώα, δεν υπάρχει κίνδυνος μετάδοσης ασθενειών ή πρόκλησης αλλεργικών αντιδράσεων.

Ύπαρχουν διάφορες κατηγορίες προιόντων. Ανάλογα με την πυκνότητα και τα ρεολογικά χαρακτηριστικά του  υαλουρονικού οξέος μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την αναπλήρωση του όγκου ή την ανανέωση της επιδερμίδας στις αντίστοιχες περιοχές.

Με την τόνωση της παραγωγής κολλαγόνου και την αποκατάσταση της υγρασίας του δέρματος, το υαλουρονικό βελτιώνει την ελαστικότητα και τη δομή του δέρματος, δημιουργώντας έτσι μια λάμψη και καθιστώντας το πιο λείο και απαλό

Συχνές ερωτήσεις;

Συνιστάται γενικά για ασθενείς ηλικίας άνω των 30-35 ετών. Η γήρανση και άλλοι παράγοντες όπως η κακή διατροφή και η υπερβολική έκθεση στον ήλιο αρχίζουν να εμφανίζονται στο δέρμα, το οποίο αρχίζει να χάνει τον τόνο του. Μερικές από τις πιο ευαίσθητες περιοχές, όπου τα εμφυτεύματα από υαλουρονικό οξύ είναι πιο αποτελεσματικά, είναι το πρόσωπο, ο λαιμός και το decollete.

Μια εξατομικευμένη κλινική εκτίμηση και αξιολόγηση του ασθενούς  συνήθως επαρκούν.

Τις περισσότερες φορές λαμβάνονται φωτογραφίες για την αξιολόγηση της κατάστασης του ασθενούς πριν και μετά τη θεραπεία.

H θεραπεία εκτελείται στο ιατρείο. Πρόκειται για μια ελάχιστα επεμβατική διαδικασία, σχεδόν ανώδυνη , με χαμηλό κίνδυνο επιπλοκών και ελάχιστο χρόνο αποκατάστασης για τον ασθενή.

Ο εξειδικευμένος οφθαλμίατρος εφαρμόζει μια αναισθητική αλοιφή πριν από τη θεραπεία για να ελαχιστοποιήσει την ενόχληση.

Μικρές δόσεις υαλουρονικού οξέος εγχέονται στο δέρμα μέσω πολλαπλών θέσεων. Το υαλουρονικό οξύ είναι μια φυσική ουσία που διεισδύει ακόμα και στα βαθύτερα στρώματα του δέρματος για να την αναζωογονήσει από μέσα.

Κάθε συνεδρία διαρκεί μεταξύ 20 και 60 λεπτών, ανάλογα με την περιοχή που πρόκειται να αντιμετωπιστεί.

  • Μπορεί να υπάρξει κάποια ενόχληση κατά τη διάρκεια της θεραπείας, παρόλο που πολλοί ασθενείς τη βρίσκουν σχετικά ανώδυνη.
  • Μετά τη θεραπεία, μπορείτε να παρατηρήσετε κάποια ελαφριά διόγκωση, ευαισθησία και ερυθρότητα, ως αποτέλεσμα της ένεσης – αυτό εξαφανίζεται συνήθως σε δύο έως τέσσερις ημέρες.
  • Μην τρίβετε την περιοχή για τουλάχιστον 48 ώρες.
  • Ορισμένες φορές μπορεί να εμφανιστούν μικροσκοπικές εξογκώσεις του περιγράμματος του προσώπου, αλλά, μετά την υποχώρηση του πρηξίματος, μπορείτε χρησιμοποιώντας τα δάκτυλα σας να ισιώσετε με μασάζ τυχόν ανωμαλίες.
  • Εάν είστε δυσαρεστημένοι με το αποτέλεσμα, τα Fillers μπορούν εύκολα και γρήγορα να διαλυθούν με μια ένεση υαλουρονιδάσης

Ο ασθενής μπορεί να επαναλάβει την κανονική του ρουτίνα αμέσως. Δεν απαιτούνται ειδικές προφυλάξεις.

Τα αποτελέσματα είναι ορατά άμεσα με το πέρας της θεραπείας , αν και  βελτιστοποιούνται μετά την δεύτερη εβδομάδα όπου και γίνεται επανεκτίμηση του ασθενούς για τυχόν ενίσχυση της θεραπείας .

Τα αποτελέσματα διαρκούν μεταξύ έξι μηνών και ενάμιση έτους, ανάλογα με τον τύπο του δέρματος του ασθενούς και τη ρουτίνα περιποίησης της επιδερμίδας. Συνεδρίες συντήρησης συνιστώνται μετά από αυτή την περίοδο.