Χοληστερίνη και όραση: Πώς συνδέονται μεταξύ τους;

Μοιραστείτε το άρθρο

Share on facebook
Share on google
Share on twitter

Ποια είναι η σχέση της υψηλής χοληστερόλης με την όραση;

Οι περισσότεροι άνθρωποι γνωρίζουν ότι η υψηλή χοληστερόλη προκαλεί προβλήματα υγείας, αλλά πολλοί δεν γνωρίζουν τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει στην όραση. Έχει αποδειχτεί η σχέση της χοληστερίνης με συγκεκριμένες οφθαλμολογικές οντότητες και αυτές θα αναλύσουμε στη συνέχεια.

Ποιές οφθαλμικές παθήσεις σχετίζονται με την χοληστερίνη;

1. Διαβήτης τύπου 2 και διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια τύπου 2

Η υψηλή χοληστερόλη και η παχυσαρκία συνδέονται στενά με την ανάπτυξη του διαβήτη τύπου 2. Ο διαβήτης τύπου 2 είναι μακροχρόνια μεταβολική διαταραχή, η οποία προκαλεί υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα, μειωμένα επίπεδα ινσουλίνης και αντίσταση στην ινσουλίνη.

Ο διαβήτης τύπου 2 έχει συνδεθεί με τη διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια, όπου τα αιμοφόρα αγγεία του αμφιβληστροειδούς καταστρέφονται, προκαλώντας απώλεια όρασης σε διάφορους βαθμούς. Συνήθως  απαιτούνται αρκετά χρόνια ώστε η διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια να φτάσει σε σημείο που απειλεί την όρασή σας. Ωστόσο, θα πρέπει να υποβληθείτε σε προσυμπτωματικούς ελέγχους για την ανίχνευση αρχόμενης  φθοράς στο μάτι.

Θεραπεία – Η εφαρμογή του  Argon laser και οι αnti-VEGF ενέσεις είναι συνήθως πολύ αποτελεσματικά στην πρόληψη της απώλειας όρασης που προκαλείται από τη διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια. Ωστόσο μπορούν να βοηθήσουν μόνο εάν πραγματοποιηθούν σε πρώιμα στάδια της διαβητικής αμφιβληστροειδοπάθειας, δηλαδή πριν προκληθεί σοβαρή βλάβη στον αμφιβληστροειδή.

2. Απόφραξη φλέβας αμφιβληστροειδούς

Η απόφραξη της αμφιβληστροειδικής  φλέβας είναι μια απόφραξη των μικρών φλεβών που μεταφέρουν το αίμα μακριά από τον αμφιβληστροειδή. Η υψηλή χοληστερόλη είναι γνωστό ότι προκαλεί λιπώδη συσσώρευση στις φλέβες και τις αρτηρίες του σώματος και συνδέεται στενά με την απόφραξη των φλεβών του αμφιβληστροειδούς. Αν το αίμα δεν μπορεί να αποστραγγιστεί αποτελεσματικά από τον αμφιβληστροειδή, μπορεί να προκληθεί απόφραξη, οίδημα ή ακόμα και αιμορραγία. Το οίδημα  και οι αιμορραγίες προκαλούν βλάβη στα κύτταρα του αμφιβληστροειδούς, τα οποία επηρεάζουν την όραση. Η έκταση της απώλειας της όρασης εξαρτάται από το πού συμβαίνει η απόφραξη, σε ποια φλέβα εμφανίζεται.
Θεραπεία – Μερικές φορές η απώλεια της όρασης που προκαλείται από την απόφραξη των φλεβών του αμφιβληστροειδούς μπορεί να αποκατασταθεί φυσικά. Στις πιο σοβαρές περιπτώσεις οι θεραπείες περιλαμβάνουν την εφαρμογή  laser, ενέσεις στεροειδών και Anti-VEGF.

3. Γεροντότοξο κερατοειδούς

Σχετίζεται με υψηλή χοληστερόλη,  όπου ένα απόθεμα χοληστερόλης συσσωρεύεται στο  σκληροκερατοειδές όριο. Αυτό δίνει την εμφάνιση ενός γκρι-λευκωπού δακτυλίου ή τόξου στο μάτι.

Αν και  δεν επηρεάζει την όραση, ορισμένοι ασθενείς βρίσκουν το γκρίζο δακτύλιο ή τόξο στο μάτι αντιαισθητικό.

Θεραπεία – Εδώ οι θεραπείες βασίζονται αποκλειστικά στον έλεγχο της υψηλής χοληστερόλης του ασθενούς.

4. Ξανθελάσματα

Τα  ξανθελάσματα είναι μη μεταδοτικές λιπαρές εναποθέσεις που αναπτύσσονται κάτω από το δέρμα. Συνήθως εμφανίζονται σαν  μαλακά, κιτρινωπά στίγματα στην επιφάνεια του δέρματος, στην περιοχή γύρω από το μάτι. Αν και δεν είναι άμεσα επιβλαβή για την όραση, σε προχωρημένα στάδια προκαλούν παραμορφώσεις στην περιοφθαλμική περιοχή.

Θεραπεία –Η θεραπεία των ξανθελασμάτων βασίζεται συνήθως στον έλεγχο των υποκείμενων λιπιδικών διαταραχών, οι οποίες είναι γνωστό ότι τα προκαλούν . Σε πολύ ενοχλητικές, αντιαισθητικές βλάβες, ενδείκνυται η χειρουργική εξαίρεση.

Η υψηλή χοληστερόλη, εκτός του ότι επηρεάζει τα μάτια και την όρασή μας, επηρεάζει και τη γενική υγεία και ευεξία. Μια καλά ισορροπημένη και θρεπτική διατροφή, καθώς και η τακτική άσκηση μπορούν να βοηθήσουν στην καταπολέμηση της υψηλής χοληστερόλης και την διασφάλιση της υγείας των ματιών μας.

Δείτε επίσης ...

Άρθρα
Ντρισμπιώτη Βασιλική

10 τρόποι για να μειώσετε την κούραση των ματιών σας

Οι περισσότεροι από εμάς χρησιμοποιούμαι στην καθημερινότητα μας  pc, κινητά και tablet   είτε στη δουλειά είτε στο σπίτι όταν χαλαρώνουμε με αποτέλεσμα να  σπαταλάμε αρκετό χρόνο μπροστά σε οθόνες. Αυτό

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »
Άρθρα
Ντρισμπιώτη Βασιλική

Διαβήτης & όραση: 5 Μέτρα να προστατεύετε τα μάτια σας

O διαβήτης είναι μια πάθηση που εμφανίζεται σε διάφορες ηλικίες, παιδική,  εφηβική αλλά κυρίως στην ενήλικη ζωή του ανθρώπου. Η πάθηση του διαβήτη οφείλεται  στην έλλειψη ινσουλίνης στον οργανισμό με

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »