Χειρουργική βλεφάρων

Στην χειρουργική βλεφάρων περιλαμβάνεται η αντιμετώπιση παθήσεων που αφορούν την ανατομική και λειτουργική αποκατάσταση παθήσεων των βλεφάρων στις οποίες περιλαμβάνονται:

Αν αντιμετωπίζετε κάποιο προβλήμα με τα βλέφαρα ή τα δάκρυα, κλείστε ένα ραντεβού μαζί μας για να ενημερωθείτε υπεύθυνα για τις λύσεις που υπάρχουν.

Χειρουργική Δακρυϊκής συσκευής

Δακρυοασκορινοστομία

Η χειρουργική επέμβαση της δακρυοασκορινοστομίας ( DCR) γίνεται για τη θεραπεία του δακρυσμένου, κολλώδους ματιού που προκαλείται από τη στένωση ή την απόφραξη των δακρυϊκών σωλήνων αποχέτευσης των δακρύων μας, τα οποία τρέχουν από την εσωτερική γωνία του οφθαλμού μέσα στο σάκο των δακρύων (δακρυικός ασκός)  και στη συνέχεια προς τα κάτω στη μύτη.

Μία νέα οδός δημιουργείται μεταξύ του δακρυικού ασκού και της μύτης και αυτό παρακάμπτει κάθε απόφραξη και επιτρέπει στα δάκρυα να διοχετεύονται ξανά κανονικά.

Η επέμβαση εκτελείται επίσης με  τροποποιημένο τρόπο για την ανακούφιση των αποφράξεων και του ανώτερου δακρυικού συστήματος (δακρυικά σωληνάκια).

Ποια τα συμπτώματα της απόφραξης του ρινοδακρυικού πόρου;

-Θολή όραση, ειδικά όταν διαβάζετε

-Υγρά μάτια

-Συνεχής παραγωγή δακρύων που αυξάνει στις δυσμενείς συνθήκες (άνεμος, κλιματισμός, θέρμανση, κ.λπ.)

-Επαναλαμβανόμενη επιπεφυκίτιδα (αρκετές φορές το χρόνο)

-Μερικές φορές οι ασθενείς εμφανίζουν φλεγμονή του δέρματος στο βλεφάρο (έκζεμα) λόγω ερεθισμού που προκαλείται από τη συνεχή παραγωγή δακρύων ή την χρήση του χαρτομάντηλου για το σκούπισμα των δακρύων.

-Δακρυοκυστίτιδα, μία  λοίμωξη που προκαλεί πυρετό, πόνο και φλεγμονή στην περιοχή του ασκού στο πλάγιο τοίχωμα της μύτης.

 

Ποιος χρειάζεται χειρουργική
επέμβαση DCR;

Η χειρουργική επέμβαση DCR αξίζει αν η δακρύρροια είναι αρκετά έντονη για να επηρεάσει πραγματικά τις δραστηριότητες της καθημερινής ζωής.

Συνιστάται επίσης αν έχετε παρουσιάσει λοίμωξη στο σάκο των  δακρύων (οξεία δακρυοκυστίτιδα) ως αποτέλεσμα του αποκλεισμένου αγωγού δακρύων, προκειμένου να αποφευχθούν επαναλαμβανόμενες προσβολές με κόκκινο, επώδυνο πρήξιμο στην εσωτερική γωνία του ματιού .

Υπάρχουν δύο τρόποι να κάνετε τη χειρουργική επέμβαση:

  • Εξωτερικά – μέσω του δέρματος
  • Ενδοσκοπικά – μέσα από τη μύτη.

Τι είναι το εξωτερικό DCR;

Μια μικρή τομή περίπου 1 εκατοστού γίνεται στο πλάγιο τοίχωμα της μύτης για να επιτευχθεί η πρόσβαση στον δακρυικό ασκό. Ένα μικρό κομμάτι οστού μεταξύ του σάκου και της μύτης αφαιρείται για να φτάσουμε στο εσωτερικό της μύτης. Ο δακρυικός ασκός διανοίγεται και αναστομώνεται με τον ρινικό βλεννογόνο  και έτσι σχηματίζεται μια άμεση δίοδος των δακρύων μεταξύ του σάκου και της μύτης.

Ένα μαλακό “σωλήνακι’’ σιλικόνης μπορεί να τοποθετηθεί στη νέα δίοδο δακρύων για να διατηρηθεί ανοιχτή κατά τη διάρκεια της επούλωσης. Αυτό το σωληνάκι δεν παρατηρείται συνήθως όταν είναι στη σωστή θέση και αφαιρείται στο ιατρείο μετά την επέμβαση χωρίς να απαιτείται δεύτερο χειρουργείο.

Η επέμβαση διαρκεί περίπου 1 ώρα και πραγματοποιείται συνήθως με μέθη σε συνδυασμό με τοπική αναισθησία.

Μερικές φορές ο χειρουργός σας θα πάρει ένα μικροσκοπικό κομμάτι ιστού από την επένδυση του δακρυικού σάκου ή της μύτης για να  σταλεί στο παθολοανατομικό εργαστήριο για βιοψία αν αυτό κριθεί απαραίτητο. Τα αποτελέσματα αυτής της βιοψίας συνήθως  είναι παραδοτέα μετά από 1-2 εβδομάδες.

Τι είναι το ενδοσκοπικό DCR;

Σε αυτή την επέμβαση, η προσπέλαση γίνεται από το εσωτερικό της μύτης, χρησιμοποιώντας ένα τηλεσκοπικό εργαλείο που ονομάζεται ενδοσκόπιο.Δεν υπάρχει τομή στο δέρμα. Στο τέλος του χειρουργείου μπορεί επίσης να τοποθετηθεί σωληνάκι στην έσω γωνία του ματιού ανάλογα με τις ενδείξεις.

Ποια χειρουργική επέμβαση
να επιλέξω;

Δεν υπάρχει ουλή με  το ενδοσκοπικό DCR αν και η ουλή από το εξωτερικό DCR είναι συχνά αόρατη μετά από 3 μήνες. Το εξωτερικό DCR είναι καλύτερο εάν οι μικροί δακρυϊκοί αγωγοί στα βλέφαρα (canaliculi) μπλοκαριστούν ταυτόχρονα με τον  μεγαλύτερο αγωγό-δακρυικό πόρο στη μύτη.

Η ενδοσκοπική χειρουργική επέμβαση μπορεί να είναι καλύτερη αν έχετε προβλήματα ρινικών πολυπόδων ή παραρρινίων κόλπων, τα οποία μπορεί να αντιμετωπιστούν ταυτόχρονα με τη λειτουργία του  δακρυϊκού αγωγού.

Θα σας συστήσουμε τον καλύτερο τύπο χειρουργικής επέμβασης για εσάς λαμβάνοντας υπόψη ορισμένα κριτήρια καταλληλότητας για κάθε τύπο επέμβασης αντιστοίχως.

Ποιοι είναι οι κίνδυνοι
της εγχείρησης;

  • Η αιμορραγία από τη μύτη είναι αρκετά συχνή στις πρώτες λίγες ώρες μετά την επέμβαση. Συνήθως είναι πολύ ήπια και υποχωρεί γρήγορα.

  • Μετατόπιση του σωλήνα. Συνήθως αυτό δεν συμβαίνει, εκτός εάν φυσήξετε τη μύτη σας απότομα.Aκόμη όμως και να συμβεί δεν δημιουργεί ιδιαίτερα προβλήματα και αφαιρείται άμεσα και ανώδυνα στο ιατρείο.

  • Λοίμωξη. Αυτό είναι ασυνήθιστο  διότι χορηγούνται ενδοφλέβια αντιβιοτικά κατά τη διάρκεια της επέμβασης και κάποιες φορές και από το στόμα μετά την επέμβαση.

  • Ουλές στο πλάγιο τοίχωμα της μύτης, με την εξωτερική DCR. Συνήθως η χειρουργική τομή επουλώνεται πολύ καλά και η ουλή γίνεται σχεδόν αόρατη μετά από 2-3 μήνες.

Ποιό το ποσοστό επιτυχίας
της επέμβασης ;

Η δακρυοαστορινοστομία (DCR) είναι από τις επεμβάσεις με τα υψηλότερα ποσοστά επιτυχίας. Το ποσοστό επιτυχίας της εξωτερικής δακρυοασκορινοστομίας  ξεπερνάει το 95% επιλύοντας τα δύο βασικά προβλήματα, της δακρύρροιας και της δακρυοκυστίτιδας.