ΒΙΤΑΜΙΝΗ Α΄ – Ο Ρόλος της στην όραση

Μοιραστείτε το άρθρο

Share on facebook
Share on google
Share on twitter

Η βιταμίνη Α, γνωστή και ως ρετινόλη, είναι μια λιποδιαλυτή βιταμίνη που παίζει σημαντικό ρόλο στην όραση. Η συγκεκριμένη   βιταμίνη  βοηθά στην  προσαρμογή  στο φυσικό φως της ημέρας ή ακόμα και στην αντιμετώπιση της ξηροφθαλμίας.  Τα μάτια, χρειάζονται επαρκείς ποσότητες  βιταμίνης, ώστε να λειτουργούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, καθώς η Βιταμίνη Α’ παίζει καίριο ρόλο στην προσαρμοστικότητα του ματιού, στις αλλαγές του φωτός και στη διατήρηση της υγρασίας τους.

Στην πραγματικότητα, ένα από τα πρώτα συμπτώματα της ανεπάρκειας βιταμίνης Α μπορεί να είναι η νυχτερινή μείωση όρασης, γνωστή ως νυκταλωπία. Τα άτομα με αυτή την κατάσταση μπορούν ακόμα να βλέπουν κανονικά κατά τη διάρκεια της ημέρας, αλλά έχουν μειωμένη όραση στο σκοτάδι, καθώς τα μάτια τους αγωνίζονται να ανεβάζουν το επίπεδο του φωτός.

Τέλος, η ηλικιακή εκφύλιση της ωχράς κηλίδας (AMD) είναι  κύρια αιτία μείωσης της όρασης.  Άρα, οι σωστές ποσότητες βιταμίνης Α, μειώνουν  τον κίνδυνο εμφάνισης της νόσου της εκφύλισης της ωχράς κηλίδας, μιας νόσου που εμφανίζεται περισσότερο σε μεγαλύτερες ηλικίες.

 

Δείτε επίσης ...

Άρθρα
Ντρισμπιώτη Βασιλική

Laser θεραπεία για το γλαύκωμα

Ποιά είναι η laser θεραπεία του γλαυκώματος; Υπάρχουν δύο κύριοι τύποι χειρουργικής με λέιζερ (laser) που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τον έλεγχο της πίεσης των ματιών:  τραμπεκιουλοπλαστική με λέιζερ  ιριδοτομία

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »