Οξύ Γλαύκωμα – Συμπτώματα, Πρόληψη, Θεραπεία

Μοιραστείτε το άρθρο

Share on facebook
Share on google
Share on twitter

Ποιά είναι τα συμπτώματα του Οξέως γλαυκώματος ;

Η κρίση οξέως γλαύκωματος είναι η απότομη αύξηση της ενδοφθάλμιας πίεσης σε υψηλά επίπεδα που συνοδεύεται από πόνο, τάση για έμετο και μείωση της όρασης.

Αρχικά, παρουσιάζεται συνήθως με  επεισόδια αύξησης της πίεσης του ματιού σε σκοτοπικές συνθήκες, συνήθως το βράδυ. Η όραση γίνεται”ομιχλώδης” με έγχρωμους δακτυλίους γύρω από τα λευκά φώτα και συνήθως υπάρχει κάποια δυσφορία στο μάτι. Η κόρη του ματιού από στρογγυλή γίνεται οβάλ και ο επιπεφυκότας γίνεται υπεραιμικός.

Αν νομίζετε ότι έχετε τέτοιες ήπιες επιθέσεις θα πρέπει να εξετάσετε τα μάτια σας  το συντομότερο δυνατό. Ανατομικά, σε μερικούς ανθρώπους η γωνία μεταξύ του κερατοειδούς και της ίριδας είναι πολύ στενή. Εκεί υπάρχει μεγαλύτερος κίνδυνος εμφάνισης και γλαυκώματος κλειστής γωνίας, πέρα από τα τυχαία επεισόδια του οξέως γλαυκώματος.

Ποιά είναι η Θεραπεία του οξέος γλαύκωματος; 

Εάν διαγνωστεί και αντιμετωπιστεί άμεσα, μπορεί να υπάρξει σχεδόν πλήρης αποκατάσταση της όρασης. Η καθυστέρηση στη θεραπεία μπορεί να προκαλέσει μόνιμη απώλεια της όρασης στο προσβεβλημένο μάτι.

Εάν προσβληθείτε από κρίση οξέως γλαύκωματος , πρέπει να πάτε αμέσως στον οφθαλμίατρο για να ανακουφιστεί ο πόνος και η πίεση στο μάτι. Θα σας δοθεί φαρμακευτική αγωγή. Η αγωγή κάνει το μάτι σας να παράγει λιγότερο υδατοειδές υγρό και βελτιώνει την αποστράγγισή του για να βοηθήσει στην ανακούφιση του πόνου. Μια οξεία επίθεση, αν αντιμετωπιστεί νωρίς, μπορεί συνήθως να τεθεί υπό έλεγχο σε λίγες ώρες. O πόνος θα μαλακώσει άμεσα και θα αρχίσετε να βλέπετε καλύτερα.

Ο γιατρός σας  θα σας προτείνει να δημιουργήσετε μια μικρή οπή στην ίριδά σας (ιριδοτομή) για να επιτρέψει στο υγρό να αποστραγγιστεί. Αυτό γίνεται  με laser. Αν έχετε υποστεί οξεία επίθεση στο ένα μάτι, συνήθως θα πραγματοποιηθεί laser επέμβαση και στο άλλο μάτι για να αποφευχθούν αντίστοιχα προβλήματα στο μέλλον.

Αυτή η θεραπεία δεν είναι επώδυνη ούτε απαιτεί παραμονή στο κέντρο. Περιστασιακά, η πίεση του οφθαλμού μπορεί να παραμένει λίγο ανεβασμένη. Σε αυτή την περίπτωση απαιτείται θεραπεία με σταγόνες όπως για το χρόνιο γλαύκωμα αλλά αυτό δεν είναι ο κανόνας.

Μπορεί να προληφθεί το οξύ γλαύκωμα;

Μερικοί άνθρωποι μπορεί να έχουν πολύ ήπια ή να μην έχουν συμπτώματα οξέος γλαύκωματος, αλλά όταν τα μάτια τους εξετάζονται, οι  γωνίες τους μπορεί να είναι πολύ στενές.

Σε αυτές τις περιπτώσεις, ο οφθαλμίατρος θα συστήσει προληπτική παρέμβαση με laser για  να αποτρέψει ένα οξύ επεισόδιο και τις επιπτώσεις του.

Δείτε επίσης ...

Laser Μυωπίας
Ντρισμπιώτη Βασιλική

Διορθώνεται ο αστιγματισμός με laser;

Ο αστιγματισμός προκαλεί θολή όραση και ζάλη επηρεάζοντας την καθημερινότητα. Προκαλεί ακόμα και πονοκεφάλους καθώς τα μάτια προσπαθούν συνέχεια να εστιάσουν τόσο σε μακρινές όσο και σε κοντινές αποστάσεις. Ο

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »
Άρθρα
Ντρισμπιώτη Βασιλική

Ηλικιακή εκφύλιση ωχράς κηλίδας: Αίτια και πρόληψη

Τί είναι η ηλικιακή εκφύλιση της ωχράς κηλίδας; Η ηλικιακή εκφύλιση της ωχράς (ΗΕΩ) είναι μια παθολογική κατάσταση του οφθαλμού που επηρεάζει το κεντρικό τμήμα του αμφιβληστροειδούς που ονομάζεται ωχρά

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »