Μυγάκια – Τι είναι και πότε πρέπει να μας αγχώσουν;

μυγάκια μυιοψίες

Μοιραστείτε το άρθρο

Τι είναι τα μυγάκια;

Τα μυγάκια – που ονομάζονται επίσης από τα Λατινικά musicae volitantes δηλαδή «μυιοψίες» – είναι μικρές εναποθέσεις που πολλοί άνθρωποι βλέπουν να κινούνται στο οπτικό τους πεδίο, ειδικά όταν κοιτάζουν ένα λευκό υπόβαθρο, όπως έναν τοίχο ή στον ουρανό.

Πρόκειται για μικρά σωματίδια ζελατινώδους υλικού που σχηματίζονται στο υαλοειδές υγρό, το διαυγές υγρό που γεμίζει το εσωτερικό του ματιού.
Παρόλο που φαίνονται να βρίσκονται μπροστά από το μάτι, επιπλέουν στο υαλώδες υγρό και αυτό που μπορεί να δει κανείς είναι οι σκιές τους που προβάλλονται στον αμφιβληστροειδή.

Είναι γενικά ήσσονος σημασίας και σχετίζονται με τη διαδικασία γήρανσης.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, το υαλοειδές μπορεί να διαχωριστεί από τον αμφιβληστροειδή, προκαλώντας αιμορραγία στο μάτι ή και ρωγμή. Αυτό μπορεί να προκαλέσει περισσότερα μυγάκια. Αν η ρωγμή δεν αντιμετωπιστεί έγκαιρα, μπορεί να οδηγήσει σε αποκόλληση του αμφιβληστροειδούς, η οποία είναι σοβαρή κατάσταση και απαιτεί επείγουσα χειρουργική θεραπεία.

Τι τα προκαλεί;

Όταν οι άνθρωποι φθάνουν στη μέση ηλικία, το ζελατινώδες συστατικό στο υαλοειδές υγρό του ματιού μπορεί να αρχίσει να συρρικνώνεται, με αποτέλεσμα να σχηματίζονται συστάδες μέσα στο μάτι, προκαλώντας το διαχωρισμό του από τον αμφιβληστροειδή.
Αυτή η οπίσθια αποκόλληση του υαλώδους είναι πιο συνηθισμένη στους ανθρώπους που:
• Έχουν μυωπία
• Έχουν χειρουργηθεί για τον καταρράκτη
• Έχουν υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση στο οπίσθιο μέρος του ματιού
• Υποφέρουν από φλεγμονή στο εσωτερικό του ματιού

Ο διαβήτης θεωρείται επίσης ως αιτία και, σε μικρότερο βαθμό, μπορεί να συσχετιστεί με σοβαρές παθήσεις των ματιών, όπως η ραγοειδίτιδα, η αιμορραγία του υαλοειδούς και η αποκόλληση του αμφιβληστροειδούς.

Πως μπορεί να αποφευχθoύν;

Τα μυγάκια δεν μπορούν να αποφευχθούν. Αυτό που είναι δυνατόν, ωστόσο, είναι η έγκαιρη ανίχνευση των σχετικών επιπλοκών. Θα πρέπει να συμβουλευτείτε άμεσα τον οφθαλμίατρό σας εάν:
• Νέα μυγάκια εμφανίζονται ξαφνικά
• Οι λάμψεις φωτός είναι ξαφνικά ορατές
• Υπάρχει απώλεια μέρους τoυ οπτικού σας πεδίου

Θεραπεία

Η κύρια σύσταση είναι να μάθετε να ζείτε με τα μυγάκια και να ακολουθήσετε τις παρακάτω συμβουλές μέχρι ο εγκέφαλός σας να τα συνηθίσει:

  •  Αποφύγετε να ακολουθήσετε τις κινήσεις τους με το βλέμμα σας ή να εστιάζετε σε αυτά
  •  Αποφύγετε να κοιτάτε τις ανοιχτόχρωμες επιφάνειες και να τα παρατηρείτε

Σε εξαιρετικές περιπτώσεις, μπορεί να χρειαστεί να υποβληθείτε σε χειρουργική επέμβαση υαλοειδεκτομής, η οποία περιλαμβάνει την αφαίρεση του υαλώδους ή σε φωτοδιάσπαση των συμπυκνώσεων του υαλώδους με λέιζερ.

Δείτε επίσης ...

Άρθρα
Ντρισμπιώτη Βασιλική

Laser θεραπεία για το γλαύκωμα

Ποιά είναι η laser θεραπεία του γλαυκώματος; Υπάρχουν δύο κύριοι τύποι χειρουργικής με λέιζερ (laser) που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τον έλεγχο της πίεσης των ματιών:  τραμπεκιουλοπλαστική με λέιζερ  ιριδοτομία

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »