Διαθλαστική Χειρουργική

Laser Μυωπίας, Υπερμετρωπίας , Αστιγματισμού & Πρεσβυωπίας

Με τον όρο διαθλαστική χειρουργική αναφερόμαστε στο σύνολο των επεμβάσεων που πραγματοποιούμε με σκοπό να διορθώσουμε την μυωπία, την υπερμετρωπία , τον αστιγματισμό και την πρεσβυωπία.

Το πιο σύγχρονο Laser διορθώνει ένα βαθμό μυωπίας σε μόλις 1,5 sec. Μπορούμε να διορθώσουμε μέχρι και 12 βαθμούς για μυωπία, 6 βαθμούς για υπερμετρωπία και 6 βαθμούς για αστιγματισμό. 

Απώτερος στόχος μας είναι η απεξάρτηση του υποψηφίου από τα γυαλιά στις καθημερινές του δραστηριότητες.

Ποιος είναι ο κατάλληλος υποψήφιος;

Ο κατάλληλος υποψήφιος:

 • Έχει συμπληρώσει το 18οέτος ηλικίας.
 • Δεν έχει κάποιο οφθαλμολογικό πρόβλημα.
 • Δεν έχει διαφορά (>0.75) στη συνταγή των γυαλιών του για τουλάχιστον έναν (1) χρόνο.

Ποιος δεν είναι κατάλληλος υποψήφιος;

Ο υποψήφιος που έχει ένα από τα παρακάτω κριτήρια πρέπει να αποφεύγει την διαθλαστική χειρουργική:

 • Δεν έχει συμπληρώσει το 18οέτος ηλικίας.
 • Έχει πολύ λεπτό κερατοειδή.
 • Η μυωπία του υπερβαίνει τους 12 βαθμούς.
 • Έχει κερατόκωνο ή άλλη εκφυλιστική νόσο του κερατοειδούς.
 • Έχει οφθαλμολογικά προβλήματα όπως γλαύκωμα, καταρράκτη, παθήσεις του βυθού κ.α
 • Έχει σοβαρή ξηροφθαλμία.
 • Έχει ενεργό μόλυνση ή φλεγμονή στον κερατοειδή.
 • Είναι έγκυος ή βρίσκεται σε περίοδο γαλουχίας.

Τι περιλαμβάνει ο προεγχειρητικός έλεγχος;

Πριν από την διόρθωση με το laser, θα πρέπει να γίνουν κάποιες προεγχειρητικές οφθαλμολογικές εξετάσεις και μετρήσεις.

Δεν είναι όλα τα μάτια κατάλληλα για laser.

Απαιτείται ένας πολύ προσεκτικός οφθαλμολογικός έλεγχος με λήψη αναλυτικού ιστορικού και ένας προεγχειρητικός έλεγχος με μηχανήματα τελευταίας τεχνολογίας. Οι εξετάσεις και οι μετρήσεις έχουν πολύ μεγάλη σημασία καθότι το αποτέλεσμα εξαρτάται άμεσα από την συνέπεια και την ακρίβεια με την οποία κάνουμε τις μετρήσεις αυτές.

Βασική προυπόθεση για να γίνουν οι μετρήσεις αυτές αλλά και το laser είναι να έχουν αφαιρεθεί πλήρως οι φακοί επαφής για 7  τουλάχιστον ημέρες πριν τις μετρήσεις και για 15 μέρες πριν την εφαρμογή του laser.

Πιο συγκεκριμένα, θα πρέπει να γίνουν οι κάτωθι εξετάσεις:

Τοπογραφία κερατοειδούς,
η βασικότερη ίσως εξέταση.  Μας επιτρέπει να εκτιμήσουμε και να μετρήσουμε τόσο την πρόσθια όσο και οπίσθια επιφάνειά του και να αποκλείσουμε παθήσεις του που αποτελούν αντένδειξη για την επέμβαση (π.χ. κερατόκωνος)

Παχυμετρία κερατοειδούς.
Με την μέτρηση εκτιμάται το πάχος του κερατοειδούς.

Είναι μια πολύ σημαντική μέτρηση από την οποία εξαρτάται και το όριο που εμείς μπορούμε να σμιλεύσουμε με το laser.

Ocular Responce Analyser (ORA).
H συγκεκριμένη τεχνολογία αναλύει τις ελαστικές ιδιότητες του κερατοειδή και δίνει σημαντικές πληροφορίες για προδιάθεση παθήσεων του κερατοειδή όπως ο κερατόκωνος που αποτελεί αντένδειξη αλλά και το γλαύκωμα.

Αντικειμενική και υποκειμενική μέτρηση της οπτικής οξύτητας.
Είναι απαραίτητο να μετρηθεί με μεγάλη ακρίβεια η μυωπία ή η υπερμετρωπία ή ο αστιγματισμός που θα διορθωθούν με το laser.

Βυθοσκόπηση,
για τον αποκλεισμό παθολογίας του βυθού που μπορεί να αποτελεί αντένδειξη για την επέμβαση με laser.

Μελέτη  ξηροφθαλμίας,
για την ποσοτική και ποιοτική εκτίμηση της δακρυικής στοιβάδας. Με το laser θα υπάρχει μετεγχειρητικά μία ξηροφθαλμία που συνήθως υποχωρεί στους 3 μήνες ή και νωρίτερα. Είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζουμε αν προυπάρχει ξηροφθαλμία για να σχεδιάσουμε και την αντίστοιχη αγωγή πρόληψης και θεραπείας της μετεγχειρητικά . Αυτο γίνεται με τον πλέον αντικειμενικό τρόπο χάρην στην συσκευή μελέτης της ξηροφθαλμίας Oculus Keratograf 5M που υπάρχει διαθέσιμη στο ιατρείο μας.

Tι είναι το femto-lasik;

H femto-lasik είναι η πλέον εξελιγμένη μορφή lasik.

Πρόκειται για μία τελείως ανώδυνη, εξαιρετικά ασφαλή και απόλυτα αυτοματοποιημένη μέθοδο που χρησιμοποιεί δύο υψηλής τεχνολογίας laser και χωρίζεται σε δύο στάδια.

Στο πρώτο στάδιο δημιουργείται ένας κρημνός (flap) στην επιφάνεια του κερατοειδούς με την βοήθεια του femtosecond laser.

Στο δεύτερο στάδιο διορθώνεται η μυωπία, η υπερμετρωπία ή ο αστιγματισμός με την βοήθεια του excimer laser.

Εμείς χρησιμοποιούμε το femtosecond laser LDV της Ζeimer που δουλεύει με την τελευταία τεχνολογία  Ζ-lasik.

H Z-lasik είναι ότι πιο εξελιγμένο έχει να επιδείξει ο τομέας της διαθλαστικής χειρουργικής τα τελευταία χρόνια.

Καθόλη την διάρκεια της επέμβασης δεν χρησιμοποιείται καθόλου νυστέρι ή λεπίδα και η διαδικασία ολοκληρώνεται στο συντομότερο χρονικό διάστημα και με την λιγότερη ενέργεια.

Μελέτες έχουν δείξει ότι το συγκεκριμένο laser λόγω της υψηλής συχνότητας δέσμης του, λειτουργεί με 100 φορές λιγότερη ενέργεια από τα πρώτα femtosecond laser και η ποιότητα όρασης που προσφέρει είναι απαράμιλλη.

Τι είναι το trans-PRK;

Πρόκειται για την πιο εξελιγμένη μορφή PRK όπου η σμίλευση του κερατοειδούς γίνεται αποκλειστικά και μόνο από το τελευταίας τεχνολογίας laser SCHWIND AMARIS 1050RS.

Κατά την διάρκεια της επέμβασης κάνενα εργαλείο ή άλλο μέσο δεν έρχεται σε επαφή με το ανθρώπινο μάτι, καθιστώντας την, την απόλυτα αυτοματοποιημένη, ασφαλή, ανώδυνη και γρήγορη ‘non touch’ τεχνική.

Στο trans-PRK, η επέμβαση γίνεται κατευθείαν στην επιφάνεια του κερατοειδούς, αφού πρώτα αφαιρεθεί το επιθήλιό του, με το ίδιο laser που χρησιμοποιείται και στη Femto-Lasik για την αλλαγή της καμπυλότητας του κερατοειδούς (excimer laser).

Στο τέλος τοποθετείται θεραπευτικός φακός επαφής που δρά σαν επίδεσμος και βοηθά στην αναγέννηση του επιθηλίου.

Η αναγέννηση του επιθηλίου διαρκεί 3-5 μέρες, οπότε και αφαιρείται ο φακός επαφής.

Η επιλογή της τεχνικής που σας ταιριάζει περισσότερο πρέπει να συζητηθεί με τον οφθαλμίατρο σας, η τελική όμως απόφαση βασίζεται στις εξετάσεις των ματιών σας.

Παράγοντες που μπορούν να επηρεάσουν την επιλογή μίας τεχνικής είναι ο βαθμός της μυωπίας, της υπερμετρωπίας και του αστιγματισμού, το πάχος και η μορφολογία του κερατοειδούς, ο τρόπος ζωής και η προσωπική επιλογή του ασθενούς για μία τεχνική.

Ο στόχος , σε κάθε περίπτωση, είναι η εξατομικευμένη θεραπεία και η εξάλειψη της μυωπίας, της υπερμετρωπίας και του αστιγματισμού του ασθενούς με απόλυτη ασφάλεια και επίτευξη του πιο υψηλού επιπέδου ποσοτικής και ποιοτικής όρασης.

Υπολογίστε ότι η παραμονή σας στο κέντρο θα είναι περίπου 2 ώρες.

Θα σας υποδεχθεί ένας ειδικός σύμβουλος και θα σας κάνει κάποιες επιπλέον εξετάσεις για την τελική επαλήθευση των μετρήσεων.

Η προετοιμασία και η χαλάρωση παίρνει την περισσότερη ώρα, το laser ξεκινά και η διόρθωση τελειώνει σε 10 λεπτά ή λιγότερο.

Η μετεγχειρητική αποκατάσταση έχει ως εξής:

 • Τις πρώτες ώρες μετά την επέμβαση, η όραση σας θα είναι λίγο θαμπή και μπορεί να έχετε μια μικρή ενόχληση.
 • Το καλύτερο είναι να μείνετε με τα μάτια κλειστά για μερικά λεπτά και να αποφύγετε την οδήγηση.
 • Μέσα σε 24 ώρες θα έχετε επανακτήσει πάνω από το 95% της οράσεως σας και ήδη την επόμενη μέρα θα βλέπετε σχεδόν τέλεια ειδικά με την μέθοδο Femto-Lasik. Mε το trans-PRK , η αποκατάσταση της όρασης γίνεται με λίγο βραδύτερο ρυθμό.Έχετε αφήσει πίσω μια εποχή που τα γυαλιά ή οι φακοί επαφής δεν σας άφηναν να απολαύσετε τη θάλασσα και το κολύμπι ή τα αγαπημένα σας σπορ.
 • Θα χρειαστεί να βάζετε κολλύρια για ένα μικρό χρονικό διάστημα που εξαρτάται και από την μέθοδο διόρθωσης που θα έχει επιλεγεί .

Οι ασθενείς που θα υποβληθούν σε  femto-LASIK μπορούν να επιστρέψουν στην εργασία τους σε 1-2 ημέρες και οι ασθενείς που θα υποβληθούν σε trans-PRK σε 2-3 ημέρες.

Και οι δύο κατηγορίες ασθενών μπορουν να χρησιμοποιούν τον υπολογιστή και να βλέπουν τηλεόραση από την πρώτη κιόλας μέρα της επέμβασης.

Απαγορεύεται η χρήση νερού της βρύσης στα μάτια  για 2 εβδομάδες, γιατί το νερό της βρύσης έχει μικρόβια που μπορούν να προκαλέσουν μόλυνση.

Η έντονη γυμναστική και τα βάρη είναι καλό να αποφεύγονται για 1 εβδομάδα και το κολύμπι για 2 εβδομάδες.

Επίσης, το μπάνιο στην θάλασσα πρέπει να αποφεύγεται για 2 εβδομάδες.

Τέλος, απαγορεύεται η επαφή των ματιών με σκόνες για 2 εβδομάδες.