Κερατόκωνος

Τι είναι ο κερατόκωνος?

Ο κερατόκωνος είναι μια διαταραχή των ματιών στην οποία η κεντρική ή παρακεντρική περιοχή του κερατοειδούς λεπταίνει σταδιακά. Η συνηθισμένη σφαιρική του μορφή γίνεται κωνική, προκαλώντας ακανόνιστο-ανώμαλο αστιγματισμό που παραμορφώνει τις εικόνες και επακόλουθη μείωση της όρασης.

Το σημαντικό στον κερατόκωνο είναι ότι προκαλεί προοδευτική, μερική ή ολική πτώση της όρασης που δεν διορθώνεται με γυαλιά ή φακούς επαφής.

Η παραμόρφωση βρίσκεται συνήθως στο κάτω μισό του κερατοειδούς και πρωτοεμφανίζεται σαν ανώμαλος αστιγματισμός.
Καθώς ο κερατόκωνος εξελίσσεται, η μόνη μη επεμβατική μέθοδος που παρέχει στον ασθενή κανονική όραση, είναι οι σκληροί φακοί επαφής (ημίσκληροι κερατοκωνικοί φακοί ή και σκληροί). Αν ο κερατόκωνος συνεχίσει να επιδεινώνεται τότε είναι πιθανή η δημιουργία ουλής στο κέντρο του κερατοειδούς, τα γυαλιά και οι φακοί επαφής δεν βοηθάνε και πρέπει να γίνει άλλου είδους παρέμβαση.

Αίτια

Η αιτιολογία του κερατόκωνου παραμένει άγνωστη. Γενικά θεωρείται κληρονομική ασθένεια και για την εμφάνισή της ενοχοποιούνται πολλοί παράγοντες και κυρίως ανωμαλίες της δομής ή του μεταβολισμού των διαφόρων τμημάτων του κερατοειδούς.

Εμφανίζεται συνήθως στην εφηβεία στη διάρκεια της οποίας εξελίσσεται σχετικά γρήγορα, στη συνέχεια επιβραδύνεται ο ρυθμός εξέλιξης και σταματά περίπου στα 35.

Συμπτώματα

Συχνά ο κερατόκωνος είναι ασυµπτωµατικός και η διάγνωση γίνεται κατά τον προεγχειρητικό έλεγχο διαθλαστικής χειρουργικής.

Τα πρώτα σημάδια είναι η συνεχώς αυξανόμενη μυωπία και ο αστιγματισμός και η ανάγκη για συχνές αλλαγές στη συνταγή γυαλιών, η σύγχυση της όρασης με παραμόρφωση των εικόνων ή θολή όραση που δεν διορθώνεται με γυαλιά.

Άλλα συμπτώματα του κερατόκωνου είναι:

  • Ευαισθησία στο φως
  • Δυσκολία οδήγησης κατά τη διάρκεια της νύχτας
  • Ανώµαλος αστιγµατισµός που δεν διορθώνεται με γυαλιά
  • Διπλωπία ειδικά κατά τη διάρκεια της νύχτας
  • ∆υσανεξία µαλακών φακών επαφής
  • Απότοµη µείωση όρασης λόγω ύδρωπα
  • Κεφαλαλγίες και γενικά οφθαλμικό άλγος
  • Ερεθισμός των ματιών, υπερβολικό τρίψιμο των ματιών

Διάγνωση

Η διάγνωση του κερατόκωνου είναι δύσκολη και μπορεί να δώσει λάθος αποτελέσματα. Η πιο αξιόπιστη μέθοδος είναι η τοπογραφία κερατοειδούς. Με την εξέταση αυτή λαμβάνεται μια δισδιάστατη έγχρωμη απεικόνιση της έκτασης του κερατοειδούς με βάση την οποία γίνεται διάγνωση ακόμα και στις υποκλινικές μορφές δηλαδή εκείνες που δεν έχουν εμφανίσει άκομη τουλάχιστον συμπτώματα.

Αντιμετώπιση

Φακοί

Γυαλιά ή μαλακοί φακοί επαφής μπορεί να χρησιμοποιηθούν για να διορθώσουν την ήπια μυωπία και αστιγματισμό που προκαλούνται από τον κερατόκωνο σε πρωταρχικό στάδιο.

Άκαμπτοι αεροδιαπερατoi (RGP) φακοί επαφής μπορούν να διορθώσουν την όραση καθώς ο κερατόκωνος εξελίσσεται. Το άκαμπτο υλικό του φακού του επιτρέπει να ασκήσει πίεση στον κερατοειδή, αντικαθιστώντας το ανώμαλο σχήμα του κερατοειδή με μια ομαλή, ομοιόμορφη διαθλαστική επιφάνεια για τη βελτίωση της όρασης.

Ενδοκερατικοί δακτύλιοι

Εισάγονται μέσα στο στρώμα του κερατοειδούς για να τον επιπεδώσουν, αλλάζοντας το σχήμα και τη θέση του κώνου. Γενικα τα αποτελέσματα από την εγαρμογή τους είναι μέτρια  και τοποθετούνται στο μάτι μέσω μιας ‘τσέπης ΄που δημιουργείται στον κερατοειδή με την βοήθεια του laser.

Διασύνδεση (Crosslinking )κερατοειδούς

Είναι μια νέα θεραπευτική επιλογή με στόχο να σταματήσει την εξέλιξη του κερατόκωνου και αποτελεί σήμερα την πιο διαδεδομένη μέθοδο αντιμετώπισης του κερατοκώνου ακόμη και προχωρημένου σταδίου.

Χειρουργική

Η μεταμόσχευση κερατοειδούς είναι απαραίτητη σε πολύ προχωρημένο στάδιο κερατόκωνου λόγω ουλοποίησης ή εκτεταμένης λέπτυνσης του κερατοειδούς.