Ξηροφθαλμία

Διάγνωση & Θεραπεία

Το σύνδρομο ξηροφθαλμίας είναι μια κατάσταση που επηρεάζει την επιφάνεια του κερατοειδούς και του επιπεφυκότα λόγω έλλειψης δακρύων ή επειδή είναι κακής ποιότητας.

Ως αποτέλεσμα, η επιφάνεια του ματιού δεν λιπαίνεται καλά, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε δυσφορία του ματιού, προβλήματα όρασης και τραυματισμούς στον κερατοειδή και τον επιπεφυκότα.

Το δακρυϊκό φιλμ αποτελείται από τρία στρώματα και τα δάκρυα παράγονται κατά κύριο λόγο στο δακρυϊκό αδένα .Τα βλέφαρα μπορεί να θεωρηθούν ως υαλοκαθαριστήρες που επαλείφουν το δακρυϊκό φιλμ ομοιόμορφα πάνω στην επιφάνεια του οφθαλμού.

Τυχόν προβλήματα με τα βλέφαρα μπορούν να επηρεάσουν το δακρυϊκό φιλμ και να το αποτρέψει από το να λειτουργήσει σωστά.

Το δακρυϊκό φιλμ είναι επίσης μια σημαντική επιφάνεια εστίασης για τον οφθαλμό.

Κάθε πρόβλημα που κάνει το δακρυϊκό φιλμ ανώμαλο ή ασταθές, μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα με την εστίαση.

Ένα συχνό παράπονο των ατόμων με σύνδρομο ξηροφθαλμίας είναι ότι όταν διαβάζουν, η όρασή τους είναι καθαρή στην αρχή, αλλά μετά την ανάγνωση για 10 ή 20 λεπτά, η όρασή τους γίνεται θολή και δεν μπορούν πλέον να δουν καθαρά.

Ποια τα αίτια;

Το ξηρό μάτι εμφανίζεται όταν ο δακρυϊκός αδένας

δεν εκκρίνει αρκετό δακρυϊκό υγρό

για να κρατήσει το μάτι επαρκώς ενυδατωμένο.

Οι πιο συνηθισμένες αιτίες είναι:

 • Μειωμένη έκκριση λόγω ηλικίας.
  Η γήρανση προκαλεί ατροφία στα κύτταρα που παράγουν το δακρυϊκό υγρό

 • Ορμονικές αλλαγές στις γυναίκες (εγκυμοσύνη, χρήση αντισυλληπτικών από το στόμα και εμμηνόπαυση)

 • Περιβαλλοντικοί παράγοντες που προκαλούν σημαντική εξάτμιση (άνεμος, κλιματιστικά, θερμαντήρες κ.λπ.)

 • Παρατεταμένη ανάγνωση, η οποία μειώνει το βλεφαρισμό και έχει ως αποτέλεσμα την ανεπαρκή κατανομή του δακρυϊκού υγρού και την αυξημένη εξάτμιση του

 • Ορισμένες συστηματικές ασθένειες (σύνδρομο Sjögren, ρευματοειδής αρθρίτιδα, ερυθηματώδης λύκος, κλπ)

 • Η χρήση φακών επαφής

 • Κάποιες οφθαλμικές  χειρουργικές επέμβασεις

 • Ορισμένες παθήσεις  που προκαλούν ουλές στην επιφάνεια του ματιού (όπως σοβαρή ιογενής επιπεφυκίτιδα)

 • Κάποιες κατηγορίες φάρμακων μπορούν να προκαλέσουν ξηρότητα στα μάτια, όπως η θεραπεία με υποκατάστατα ορμονών, τα αντιισταμινικά και ορισμένα αντικαταθλιπτικά.

 • Οι άνθρωποι των οποίων τα μάτια δεν κλείνουν εντελώς όταν βλεφαρίζουν(λαγόφθαλμος), ή που βλεφαρίζουν σπάνια (για παράδειγμα, οι ασθενείς με νόσο του Parkinson), είναι πιο επιρρεπείς σε σύνδρομο ξηροφθαλμίας.

Συμπτώματα

Η ξηροφθαλμία μπορεί να εκδηλωθεί με :

 • ερεθισμό,
 • κνησμό,
 • ερυθρότητα,
 • αίσθηση ξένου σώματος στην επιφάνεια του ματιού,
 • κόπωση,
 • βαριά βλέφαρα,
 • υδαρή μάτια ( όσο και να ακούγεται παράδοξο ). Αν και μπορεί να φαίνεται αντιφατικό, η υπερβολική δακρύρροια των ματιών μπορεί να οφείλεται και σε ανεπαρκή λίπανση  με δάκρυα κακής ποιότητας που δεν παρέχουν τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά και προστατευτικούς παράγοντες.

Πως μπορεί να προληφθεί;

Λόγω των σοβαρών συνεπειών της ξηροφθαλμίας (κερατίτιδα, ουλές, απώλεια όρασης, έλκη κερατοειδούς) συνιστώνται τακτικοί ειδικοί οφθαλμολογικοί έλεγχοι.

Η ανίχνευση και η έγκαιρη θεραπεία είναι απαραίτητες για τη βελτίωση και την πρόληψη των οφθαλμικών βλαβών. Πιο επιρρεπείς  είναι οι ηλικιωμένοι και οι γυναίκες σε φάσεις ορμονικής αλλαγής.

Υπάρχουν μερικά χρήσιμα μέτρα για την πρόληψη της ξηρότητας των οφθαλμών που προκαλούνται από περιβαλλοντικούς παράγοντες:

-Αποφύγετε την έκθεση σε ρεύματα αέρα που μπορούν να προκαλέσουν εξάτμιση του δακρυϊκού υγρού (ηλεκτρικοί ανεμιστήρες κατευθυνόμενοι στο πρόσωπο ή οδήγηση με τα παράθυρα ανοιχτά και πάντοτε να φοράτε προστατευτικά γυαλιά ηλίου όταν είστε έξω)

-Αποφύγετε τις ξηρές ατμόσφαιρες χρησιμοποιώντας υγραντήρες

-Προστατεύστε τον εαυτό σας από τη ρύπανση του περιβάλλοντος όπως είναι και η οικιακή σκόνη, ο καπνός και οι διαλύτες

Διάγνωση

Το OCULUS Keratograph® 5M είναι μια προηγμένη διαγνωστική συσκευή που χρησιμοποιείται για την αξιολόγηση του συνδρόμου ξηρών οφθαλμών και τη μέτρηση της ποιότητας και της ποσότητας του δακρυϊκού φιλμ.

Το Keratograph® 5M διαθέτει έγχρωμη κάμερα υψηλής ανάλυσης και είναι εξοπλισμένο με έξυπνο λογισμικό για την ανάλυση των συλλεγόμενων δεδομένων και την τεκμηρίωση των ευρημάτων.

Μπορεί επίσης να συγκρίνει τα αποτελέσματα και να δείξει την επιτυχία της θεραπείας ξηροφθαλμίας. Με τη βοήθεια του Keratograph® 5M ο γιατρός σας μπορεί να βρει την κύρια αιτία του συνδρόμου ξηροφθαλμίας σας και μπορεί να σας προτείνει το καλύτερο θεραπευτικό σχέδιο.

Keratograf 5M – Oculus

Θεραπεία

Η θεραπεία των ξηρών οφθαλμών μπορεί πλέον να στοχεύει στην αντιμετώπιση της υποκείμενης αιτίας του προβλήματος. Μερικοί ασθενείς υποφέρουν από την έλλειψη παραγωγής δακρύων, άλλοι από την υπερβολική εξάτμιση των δακρύων τους.

Οι περισσότεροι υποφέρουν από ένα συνδυασμό και των δύο προβλημάτων. Μετά από εμπεριστατωμένη εξέταση χρησιμοποιώντας τα προηγμένα εργαλεία διάγνωσης που παρέχονται από το Keratograf  5M, μπορούμε να αξιολογήσουμε με μεγαλύτερη ακρίβεια την  ακριβή αιτία και τη σοβαρότητα του ξηρού σας ματιού.

 • Τεχνητά δάκρυα και αλοιφές

  Αυτή είναι η πιο κοινή θεραπεία. Πολλοί τύποι σταγόνων είναι διαθέσιμοι. Κανένα προϊόν δεν λειτουργεί για όλους, επομένως ίσως χρειαστεί να δοκιμάσετε μερικά για να καταλάβετε αυτό που σας ταιριάζει. Αν έχετε χρόνια ξηροφθαλμία, πρέπει να χρησιμοποιήσετε τις σταγόνες ακόμη και όταν τα μάτια σας είναι καλά. Εάν τα μάτια σας στεγνώνουν ενώ κοιμάστε, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα παχύρευστο προϊόν, όπως μια αλοιφή, τη νύχτα. Μπορεί να  κοιμάστε με αεροστεγή γυαλιά. Θα δημιουργήσουν ένα μίνι “θάλαμο υγρασίας” για τα μάτια σας.

 • Προσωρινή/μόνιμη  απόφραξη των σημείων

  Ο γιατρός σας μπορεί να κλείσει το δακρυικό σημείο  που παροχετεύει τα  δάκρυα από το μάτι σας εισάγοντας ένα πολύ μικρό βύσμα σιλικόνης για να αποτρέψετε την γρήγορη αποχεύτεση των δακρύων, βοηθώντας έτσι στη διατήρηση της υγρασίας και την προστασία του ματιού. Θα μπορούσατε να ξεκινήσετε  με ένα προσωρινό βύσμα σχεδιασμένο να διαλύεται με την πάροδο του χρόνου και αν αυτό λειτουργεί να προχωρήστε σε ένα μόνιμο βύσμα.

 • Lipiflow

  Αυτή η ιατρική συσκευή χρησιμοποιεί θερμότητα και πίεση για να ξεμπλοκάρει τους αποκλεισμένους αδένες στα βλέφαρα σας. Αυτοί οι αδένες παράγουν την λιπιδική στοιβάδα  στα δάκρυα σας. Διατηρεί τα μάτια σας υγρά και αποτρέπει τα δάκρυά σας από την εξάτμιση.

 • Κυκλοσπορίνη (Restasis)

  Το κολλύριο αυτό βοηθά τα μάτια σας να ενισχύσουν την παραγωγή δακρύων και συνιστάται κυρίως σε σοβαρού βαθμού ξηροφθαλμία.

 • Υγεινή των βλεφάρων

  Η ξηροφθαλμία είναι συχνά μέρος μιας φλεγμονής των βλεφαρων (βλεφαρίτιδα) και η θεραπεία θα πρέπει κυρίως να εστιαστεί προς την κατεύθυνση αυτή.

 • Άλλα φάρμακα και διατροφή

  Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε στεροειδείς οφθαλμικές σταγόνες, για σύντομες περιόδους, μαζί με μακροπρόθεσμα μέτρα. Προσθέτοντας ιχθυέλαιο ή ωμέγα-3 στη διατροφή σας  μπορεί επίσης να σας βοηθήσει σημαντικά.

 • Χειρουργείο

  Είναι απαραίτητο μόνο εάν οι ασθενείς έχουν ένα ουλοποιημένο βλέφαρο, αν οι ασθενείς έχουν βλέφαρα που δεν κλείνουν εντελώς, ή αν οι ασθενείς έχουν ένα βλέφαρο που δεν είναι σε σωστή θέση και ευθύνεται για την ξηροφθαλμία.