Τι είναι η υψηλή μυωπία;

Υψηλή μυωπία χαρακτηρίζεται η μυωπία που υπερβαίνει τις έξι διοπτρίες. Επηρεάζει το 2% του γενικού πληθυσμού και σχετίζεται με διάφορες οφθαλμικές παθήσεις.

Γενικά η μυωπία είναι μια διαθλαστική ανωμαλία στην οπτική εστίαση. Οι εικόνες εστιάζονται μπροστά από τον αμφιβληστροειδή χιτώνα και όχι πάνω σε αυτόν, όπως είναι το φυσιολογικό. Αυτό καθιστά την όραση σε μακρινές αποστάσεις δύσκολη.

Τι μπορεί να την προκαλέσει;

Η υψηλή μυωπία έχει βρεθεί ότι αποτελεί ισχυρό προδιαθεσικό παράγοντα για μεγάλο αριθμό οφθαλμικών παθήσεων. Οι κυριότερες από αυτές είναι:

– Αποκόλληση του αμφιβληστροειδούς
– Ατροφία του κεντρικού αμφιβληστροειδούς, η οποία οδηγεί σε εκφύλιση
– Ανάπτυξη αιμοφόρων αγγείων κάτω από τον αμφιβληστροειδή στην περιοχή της ωχράς κηλίδας
– Μυωπική οπή της ωχράς κηλίδας
– Διαχωρισμός των στρωμάτων του αμφιβληστροειδή στην ωχρά κηλίδα (schisis)
Κάθε μια από αυτές τις καταστάσεις μπορούν να επηρεάσουν σημαντικά την όραση και να προκαλέσουν οπτική αναπηρία. Συνεπώς είναι δυνατόν να υποβαθμίζουν πολύ την ποιότητα της όρασης και κατ’ επέκταση της ζωής των ασθενών.

Πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί;

Σε αντίθεση με όσους έχουν χαμηλή ή μέτρια μυωπία, οι υψηλοί μύωπες πολύ συχνά αποθαρρύνονται από την διόρθωση των βαθμών τους με laser. Αυτό συμβαίνει καθώς αρκετές φορές το πάχος του κερατοειδούς χιτώνα δεν επαρκεί για την επέμβαση laser. Ο  χειρουργός οφθαλμίατρος εύκολα με μια μέτρηση παχυμετρίας μπορεί να ελέγξει το κερατοειδικό πάχος και να κατευθύνει κατάλληλα τον ασθενή.
Στην περίπτωση που το laser αντενδείκνυται ο υψηλός μύωπας έχει εναλλακτικές επιλογές. Πιο συγκεκριμένα υπάρχει η δυνατότητα:

  1. Εμφύτευσης ενδοφακού μεταξύ της ίριδας και του κρυσταλλοειδούς φακού
  2. Αφαίρεσης του φυσικού κρυσταλλοειδούς φακού και αντικατάστασής του με ενδοφακό (RLE) που θα διορθώσει την υψηλή μυωπία και θα εξασφαλίσει υψηλό επίπεδο όρασης χωρίς γυαλιά ή φακούς επαφής.

Το ποια επιλογή είναι η καλύτερη εξαρτάται από διάφορους παράγοντες τους οποίους ο χειρουργός οφθαλμίατρος καλείται να εξηγήσει στον ασθενή και μαζί να καταλήξουν στην βέλτιστη λύση για τις δικές του ανάγκες.