Πώς συνδέονται μαύρη σοκολάτα και όραση;

Η μαύρη σοκολάτα είναι ένα ιδιαίτερα ισχυρό αντιοξειδωτικό. Τα αντιοξειδωτικά είναι ουσίες που ενώνονται με τις επιβλαβείς ελεύθερες ρίζες οξυγόνου στον οργανισμό καθιστώντας τες ανενεργές. Έτσι η μαύρη σοκολάτα και η όραση συνδέονται άμεσα καθώς, όχι μόνο βελτιώνει την οπτική οξύτητα, αλλά θωρακίζει το σώμα από τις επιδράσεις του ήλιου και της γήρανσης.

Επίσης η μαύρη σοκολάτα περιέχει κάποιες χημικές ουσίες, που βρίσκονται στα φρούτα και τα λαχανικά, τα φλαβονοειδή. Πρόκειται για ουσίες που είναι γνωστές για τα αντιφλεγμονώδη οφέλη τους. Μάλιστα μελέτες από το Πανεπιστήμιο του Reading δείχνουν ότι τα φλαβονοειδή που περιέχει η μαύρη σοκολάτα επιτρέπουν καλύτερη όραση ακόμα και σε δύσκολες συνθήκες, όπως οι άσχημες καιρικές συνθήκες.

Επιπρόσθετα μαύρη σοκολάτα και όραση συσχετίζονται με έναν ακόμα τρόπο. Η κατανάλωση μαύρης σοκολάτας αυξάνει τη ροή αίματος στον εγκέφαλο και τον αμφιβληστροειδή, γεγονός που μπορεί να είναι ιδιαίτερα ευεργετικό για την όραση.

Μία από τις κυριότερες διαφορές της μαύρης σοκολάτας από τη σοκολάτα γάλακτος ή τη λευκή σοκολάτα είναι ότι περιέχει υψηλότερη αναλογία σε κακάο. Αυτό είναι που την καθιστά πολύ πιο υγιεινή επιλογή από τις υπόλοιπες. Όταν καταναλώνεται με μέτρο μπορεί να είναι μια καλή πηγή σιδήρου, χαλκού, ψευδαργύρου, μαγνησίου και φυτικών ινών. Επίσης είναι πλούσια σε λουτεΐνη και ζεαξανθίνη, οι οποίες συμβάλλουν στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης κοινών οφθαλμικών παθήσεων.

Ποιες οφθαλμολογικές παθήσεις σχετίζονται με την μαύρη σοκολάτα;

Η κατανάλωση μαύρης σοκολάτας μπορεί να προστατεύσει τον οργανισμό από οφθαλμολογικές παθήσεις, στα πλαίσια ενός υγιεινού τρόπου ζωής. Στις ασθένειες που μπορεί να αποτρέψει η μαύρη σοκολάτα περιλαμβάνονται:

– Η ηλικιακή εκφύλιση της ωχράς κηλίδας (AMD). Η μαύρη σοκολάτα όντας πλούσια σε αντιοξειδωτικά δρα προστατευτικά απέναντι στην ανάπτυξη εκφύλισης της ωχράς κηλίδας.

– Το γλαύκωμα. Η μαύρη σοκολάτα πλούσια σε φλαβονοειδή συμβάλλει στην προστασία των ματιών από το γλαύκωμα. Επιπρόσθετα, ο χαλκός βοηθάει στην πρόληψη της βλάβης του οπτικού νεύρου. Η μαύρη σοκολάτα περιέχει πάνω από το ήμισυ της συνιστώμενης ημερήσιας ποσότητας χαλκού. Επομένως μια μικρή ποσότητα σοκολάτας κάθε μέρα εξασφαλίζει την υγεία του οπτικού νεύρου.

– Ο καταρράκτης. Χάρη στην υψηλή της περιεκτικότητα σε λουτεΐνη και ζεαξανθίνη η μαύρη σοκολάτα εμποδίζει το σχηματισμό πρωτεϊνικών συμπλεγμάτων στον φακό του ματιού. Με αυτόν τον τρόπο μειώνει τις πιθανότητες θόλωσης και της εμφάνισης καταρράκτη.