Όγκοι βλεφάρων: μία οχι και τόσο σπάνια οντότητα

Μοιραστείτε το άρθρο

Share on facebook
Share on google
Share on twitter

Τι είναι οι όγκοι βλεφάρων?

Είναι βλάβες που εμφανίζονται στο βλέφαρο ή στον κόγχο (στην κοιλότητα που βρίσκεται ο βολβός).
Οι όγκοι των βλεφάρων είναι πολύ συχνοί. Είναι ως επί το πλείστον καλοήθεις και μπορούν εύκολα να αφαιρεθούν χωρίς να αφήσουν μια ορατή ουλή. Υπάρχει ωστόσο μια ποικιλία κακοήθων όγκων, οι οποίοι μπορεί να προσβάλλουν την περιοφθαλμική περιοχή.

Οι όγκοι του κόγχου είναι σπάνιοι. Η πλειοψηφία είναι καλοήθεις και αναπτύσσονται αργά. Ωστόσο, ορισμένοι κακοήθεις όγκοι μπορεί να εμφανιστούν ξαφνικά και να αναπτυχθούν γρήγορα. Σε αυτές τις περιπτώσεις, οι ασθενείς θα πρέπει να επισκέπτονται τον οφθαλμίατρο επειγόντως, καθώς μπορεί να απαιτείται άμεση θεραπεία.

 Ποιά τα αίτια για την ανάπτυξη τους;

Ορισμένοι όγκοι βλεφάρων σχετίζονται με την έκθεση στον ήλιο και συνήθως εμφανίζονται σε άτομα ηλικίας άνω των 40 ετών. Η ανοιχτόχρωμη επιδερμίδα είναι ένας σημαντικός παράγοντας κινδύνου. Στην περίπτωση των όγκων του κόγχου, πολλά από αυτά είναι κληρονομικά.

 Πως μπορεί να αποφευχθεί η ανάπτυξή τους;

Προληπτικά μέτρα μπορούν να ληφθούν μόνο για τους όγκους των βλεφάρων, όπως η εξασφάλιση της προστασίας από τον ήλιο, ειδικά για τα άτομα με ανοιχτόχρωμη επιδερμίδα.

Σε άλλες περιπτώσεις, είναι δύσκολο να ληφθεί προληπτική δράση αλλά η έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία είναι σημαντική. Στις πιο σοβαρές περιπτώσεις, η έγκαιρη διάγνωση μπορεί να είναι κρίσιμη για τη σωτηρία του ματιού, της όρασης ή ακόμη και της ζωής του ασθενούς.

Τα άτομα με οζίδια, κονδυλώματα, έλκη ή άλλες ανωμαλίες στην περιοχή των βλεφάρων, πρέπει αυτές τις αλλοιώσεις να τις ελέγχθουν ανά τακτά χρονικά διαστήματα.

Αν αλλάξει σχήμα, χρώμα, σύσταση (αιμορραγία, εξέλκωση), κλινική κατάσταση (κνησμός) ή μέγεθος, ο ασθενής θα πρέπει να επισκεφτεί τον εξειδικευμένο στα βλέφαρα οφθαλμίατρο. Σε αυτές τις περιπτώσεις, απαιτείται τμηματική βιοψία ή και αφαίρεση εξολοκλήρου της βλάβης προς αποκλεισμό της ανάπτυξης κακοήθειας.

 Με τι συμπτώματα εκδηλώνονται;

Οι όγκοι των βλεφάρων είναι πολύ ορατοί και συχνά εμφανίζονται υπό μορφή οζιδίου ή έλκους. Οι ασθενείς μερικές φορές υποβαθμίζουν τη σημασία των μικρών αυτών αλλοιώσεων, κονδυλωμάτων ή ” εξογκωμάτων “, που μπορεί να υποδηλώνουν την ύπαρξη ενός όγκου.

Στην περίπτωση των όγκων της κογχικής κοιλότητας, ο ασθενής μπορεί να παρουσιάσει πρόπτωση ή εξόφθαλμο (πρόσθια μετατόπιση του βολβού), πόνο, μεταβολές στην οφθαλμική κινητικότητα, μετατόπιση του βολβού ή απώλεια όρασης που προκαλείται από τη συμπίεση του οπτικού νεύρου από τον όγκο.

Σε κάποιες περιπτώσεις, οι κακοήθεις όγκοι μπορεί να εμφανιστούν ξαφνικά και να αναπτυχθούν γρήγορα χωρίς προηγούμενα συμπτώματα.

Θεραπεία

Η θεραπεία είναι η αφαίρεση του όγκου μέσω χειρουργικής επέμβασης ελάχιστης τομής και ανάλογα με την περίπτωση, η εφαρμογή χημειοθεραπείας ή ακτινοθεραπείας σε συνεργασία με ογκολόγο.

Οι όγκοι των βλεφάρων μπορούν να οδηγήσουν στην αφαίρεση σημαντικού μέρους του βλεφάρου. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο ο εξειδικευμένος στα βλέφαρα χειρούργος πρέπει να εφαρμόσει τεχνικές ανακατασκευής για να αποκαταστήσει πρώτα τη λειτουργία του βλεφάρου  και την αισθητική εμφάνιση στη συνέχεια.

Οι κακοήθεις βλάβες μπορούν να επιστρέψουν στον ίδιο σημείο ή σε παρακείμενο ιστό, γι ‘αυτό και είναι σημαντικό οι ασθενείς να υποβάλλονται σε ελέγχους ανά περιόδους μετά από τη χειρουργική εξαίρεση του όγκου.

Δείτε επίσης ...

Άρθρα
Ντρισμπιώτη Βασιλική

10 τρόποι για να μειώσετε την κούραση των ματιών σας

Οι περισσότεροι από εμάς χρησιμοποιούμαι στην καθημερινότητα μας  pc, κινητά και tablet   είτε στη δουλειά είτε στο σπίτι όταν χαλαρώνουμε με αποτέλεσμα να  σπαταλάμε αρκετό χρόνο μπροστά σε οθόνες. Αυτό

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »
Άρθρα
Ντρισμπιώτη Βασιλική

Διαβήτης & όραση: 5 Μέτρα να προστατεύετε τα μάτια σας

O διαβήτης είναι μια πάθηση που εμφανίζεται σε διάφορες ηλικίες, παιδική,  εφηβική αλλά κυρίως στην ενήλικη ζωή του ανθρώπου. Η πάθηση του διαβήτη οφείλεται  στην έλλειψη ινσουλίνης στον οργανισμό με

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »