Υψηλή μυωπία: Υπάρχει τρόπος απαλλαγής από γυαλιά και φακούς επαφής;

Μοιραστείτε το άρθρο

Τί είναι η υψηλή μυωπία;

Η μυωπία είναι διαθλαστικό ελάττωμα ή σφάλμα στην οπτική εστίαση. Οι εικόνες εστιάζονται μπροστά από τον αμφιβληστροειδή χιτώνα και όχι πάνω σε αυτόν, καθιστώντας δύσκολη την όραση στις μακρινές αποστάσεις.

Όταν το διαθλαστικό σφάλμα υπερβαίνει τις οκτώ διοπτρίες, αναφέρεται ως υψηλή μυωπία. Η υψηλή μυωπία επηρεάζει περίπου το 2% του πληθυσμού και οδηγεί σε μεγαλύτερη προδιάθεση για ορισμένες οφθαλμικές διαταραχές. Αυτές οι διαταραχές περιλαμβάνουν:

• Αποκόλληση του αμφιβληστροειδούς
• Εκφυλιση του κεντρικού αμφιβληστροειδούς που προκαλείται από ατροφία
• Ανάπτυξη αιμοφόρων αγγείων κάτω από τον αμφιβληστροειδή στην περιοχή της ωχράς κηλίδας
• Μυωπική οπή της ωχράς κηλίδας
• Διαχωρισμός των στρωμάτων του αμφιβληστροειδή της ωχράς κηλίδας (schisis)
Αυτές οι καταστάσεις μπορούν να προκαλέσουν σημαντική οπτική αναπηρία και να επηρεάσουν άμεσα την ποιότητα ζωής των ασθενών.

Τι την προκαλεί;

Εμφανίζεται όταν το μάτι έχει μεγαλύτερο αξονικό μήκος (μεγάλο μάτι) ή ο κερατοειδής είναι πιο καμπύλος από το συνηθισμένο. Τα άτομα με οικογενειακό ιστορικό υψηλής μυωπίας είναι πιο πιθανό να υποφέρουν από υψηλή μυωπία σε σχέση με το γενικό πληθυσμό.

Πώς μπορεί να αποφευχθεί;

Δεν είναι δυνατόν να αποφευχθεί η μυωπία, αλλά οι τακτικές οφθαλμολογικές εξετάσεις μπορούν να διευκολύνουν την έγκαιρη διάγνωση και τη θεραπεία των σχετικών επιπλοκών.

Τί συμπτώματα έχει;

Ένα μυωπικό πρόσωπο βλέπει αντικείμενα με ευκρίνεια αν είναι κοντά, αλλά θολά αν είναι από απόσταση. Οι ασθενείς με μεγάλη μυωπία συχνά παραπονιούνται ότι βλέπουν κυματιστές γραμμές ή αδιαφανείς κηλίδες στο οπτικό τους πεδίο και απώλεια οπτικής οξύτητας. Οι ασθενείς με μεγάλη μυωπία θα πρέπει να υποβάλλονται σε τακτικές οφθαλμικές εξετάσεις για να ελέγξουν για βλάβη στον αμφιβληστροειδή, καθώς σε πολλές περιπτώσεις τα συμπτώματα δεν είναι εμφανή στα αρχικά στάδια.

Θεραπεία

Σε αντίθεση με όσους έχουν χαμηλή ή μέτρια μυωπία, οι ασθενείς με υψηλή μυωπία πιο συχνά αποθαρρύνονται από τη χειρουργική επέμβαση με laser στο επίπεδο του κερατοειδούς χιτώνα λόγω μη επαρκούς πάχους κερατοειδούς.
Στην περίπτωση αυτή που το laser αντενδείκνυται, εναλλακτική επιλογή για τους πάσχοντες από υψηλή μυωπία αποτελεί η εμφύτευση φακικού ενδοφθάλμιου φακού (μεταξύ του κερατοειδούς και του κρυσταλλοειδούς φακού) ή η αφαίρεση του κρυσταλλοειδούς φακού και η αντικαταστασή του με ενδοφακό που θα διορθώσει την υψηλή μυωπία και θα εξασφαλίσει υψηλό επίπεδο όρασης χωρίς γυαλιά ή φακούς επαφής. Το ποιά επιλογή είναι η καλύτερη για τα μάτια μας εξαρτάται από διάφορους παράγοντες μεταξύ των οποίων και η ηλικία του ασθενούς.

Δείτε επίσης ...

Άρθρα
Ντρισμπιώτη Βασιλική

Laser θεραπεία για το γλαύκωμα

Ποιά είναι η laser θεραπεία του γλαυκώματος; Υπάρχουν δύο κύριοι τύποι χειρουργικής με λέιζερ (laser) που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τον έλεγχο της πίεσης των ματιών:  τραμπεκιουλοπλαστική με λέιζερ  ιριδοτομία

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »