Δακρύρροια: Έξι λόγοι που μπορεί να το προκαλέσουν

Μοιραστείτε το άρθρο

Τί είναι η δακρύρροια;

Με τον όρο δακρύρροια εννοούμε το μάτι που δακρύζει είτε συνεχώς είτε διαλλειματικά μέσα στην διάρκεια της ημέρας. Η δακρύρροια είναι ένα πρόβλημα που πολλοί ασθενείς τείνουν να το αντιμετωπίζουν σαν μια απλή ενόχληση, όμως όταν η ένταση και η συχνότητα γίνεται μεγαλύτερη τότε θα πρέπει να το παίρνουμε περισσότερο στα σοβαρά.

Ποιές είναι οι πιο συχνές αιτίες;

Στις πιο συχνές αιτίες που μπορεί να κάνουν τα μάτια σας να «τρέχουν» περιλαμβάνονται:

Ξηροφθαλμία

Μπορεί να ακούγεται κάπως αντιφατικό, όμως είναι η πραγματικότητα. Τα υγρά μάτια λειτουργούν ως αντανακλαστικό ώστε να αντιμετωπιστεί η ξηρότητα της οφθαλμικής επιφάνειας. Όταν η επιφάνεια των ματιών δεν είναι κατάλληλα λεία ή είναι στεγνή, τα νεύρα στέλνουν εντολή στον δακρυϊκό αδένα για να εκκρίνει επιπλέον δάκρυα και να ενυδατώσει την επιφάνεια του ματιού.
Επειδή το δάκρυ παίζει σημαντικό ρόλο στην όραση και μπορεί να ευθύνεται για μειωμένη οπτική οξύτητα, είναι σημαντική η διάγνωση και η θεραπεία της πιθανής ξηροφθαλμίας.

Λήψη συγκεκριμένων φαρμάκων που προκαλούν ξηροφθαλμία

Πολλά φάρμακα μπορεί να προκαλέσουν ξηροφθαλμία. Ειδικότερα, πρόκειται για τα φάρμακα που συνταγογραφούνται για τις χημειοθεραπείες, τα διουρητικά, τα αντισταμινικά, τα αποσυμφορητικά και τα αντικαταθλιπτικά.
Αυτό συμβαίνει γιατί δρουν ώστε να μειώσουν την παραγωγή βλέννας στο σώμα. Ωστόσο, αυτό μειώνει και την παραγωγή της υδάτινης στοιβάδας των δακρύων και οδηγεί σε δυσλειτουργία του δακρυϊκού φίλμ, συνεπώς και στα ξηρά και υγρά μάτια.
Ειδικότερα, τα αντικαταθλιπτικά φάρμακα επεμβαίνουν και στα νευρικά κύτταρα και σήματα, τα οποία με τη σειρά τους σχετίζονται με την παραγωγή δακρύων.

Αυτοάνοσες ασθένεις

Διάφορες αυτοάνοσες ασθένειες όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα, μπορούν να κάνουν τα μάτια να δακρύζουν, κυρίως μέσω της μειωμένης παραγωγής δακρύων την οποία προκαλούν και κατεπέκταση της αντανακλαστικής δακρύρροιας.

Φραγμένος αγωγός δακρύων

Όταν έχετε έναν φραγμένο αγωγό δακρύων, τα δάκρυά σας δεν μπορούν να παροχετευτούν κανονικά, αφήνοντας σας με υδαρή, ερεθισμένα μάτια. Οι φραγμένοι αγωγοί δακρύων προκαλούνται από τη μερική ή την πλήρη απόφραξη στο σύστημα αποχέτευσης των δακρύων. Αν δεν αντιμετωπιστεί το πρόβλημα μπορεί να οδηγήσουν ακόμη και σε φλεγμονές με πύον στην γωνία του ματιού.

Οφθαλμικές σταγόνες με συντηρητικά

Οι περισσότερες σταγόνες για τα μάτια περιέχουν συντηρητικό που μπορεί να ερεθίσει την οφθαλμική επιφάνειά και να προκαλέσει δάκρυα. Η χρήση σταγόνων χωρίς συντηρητικά όπου αυτό είναι εφικτό, θα μειώσει σημαντικά την τοξικότητα και το δάκρυ που αυτή προκαλεί.

Αλλεργίες

Οι αλλεργίες αποτελούν μια άλλη αιτία που κάνουν τα μάτια να δακρύζουν. Συνήθως συνοδεύονται από έντονη αίσθηση κνησμού. Το χειρότερο που μπορείτε να κάνετε σε αυτή τη φάση είναι να τρίψετε τα μάτια σας, καθώς το πιο πιθανό είναι ότι την αλλεργία αυτή την προκάλεσαν αλλεργιογόνα από τα ίδια σας τα χέρια. Τα δάκρυα που εκκρίνονται σε αυτή τη περίπτωση έχουν σκοπό να εξουδετερώσουν το αλλεργιογόνο, να το διαλύσουν και να απαλλάξουν και να ανακουφίσουν τα μάτια από τον κνησμό.

Ανεξάρτητα από την αιτιολογία της δακρύρροιας, είναι σημαντική η εξέταση των οφθαλμών και της δακρυικής συσκευής από τον οφθαλμίατρό σας προκειμένου να εντοπιστεί η αιτία και να δοθεί η αντίστοιχη θεραπεία για αυτό το πολύ ενοχλητικό και σε ορισμένες περιπτώσεις και δυσεπίλυτο πρόβλημα του δακρυσμένου ματιού.

Δείτε επίσης ...

Άρθρα
Ντρισμπιώτη Βασιλική

Laser θεραπεία για το γλαύκωμα

Ποιά είναι η laser θεραπεία του γλαυκώματος; Υπάρχουν δύο κύριοι τύποι χειρουργικής με λέιζερ (laser) που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τον έλεγχο της πίεσης των ματιών:  τραμπεκιουλοπλαστική με λέιζερ  ιριδοτομία

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »