Πτώση Βλεφάρου

Μοιραστείτε το άρθρο

Share on facebook
Share on google
Share on twitter

Τι είναι η πτώση;

Η πτώση των βλεφάρων είναι η πτώση του άνω βλεφάρου. Συνήθως συμβαίνει λόγω δυσλειτουργίας του ανελκτήρος μυός που είναι υπεύθυνος για την ανύψωση του βλεφάρου, εξαιτίας εκφυλιστικών ή συγγενών αιτιών.
Μπορεί να εμφανιστεί είτε σε παιδιά είτε σε ενήλικες για διαφορετικούς λόγους.

Τι την προκαλεί;

Υπάρχουν διάφοροι τύποι πτώσης:

-Απονευρωτική πτώση: αυτή είναι η πιο κοινή. Προκαλείται από τη γήρανση των μυών των βλεφάρων και την εκτάνυση του ανελκτήρα, προκαλώντας πτώση του βλεφάρου.
-Νευρογενής πτώση: μια ανωμαλία που χαρακτηρίζεται από ελλειπή νευρολογική διέγερση στον ανελκτήρα μυ του βλεφάρου. Εμφανίζεται συνήθως στα παιδιά (σύνδρομο Marcus Gunn).
-Μηχανική πτώση: αυτό συμβαίνει όταν υπάρχει μόρφωμα στο άνω βλέφαρο προκαλώντας «μηχανική» πτώση λόγω άσκησης πίεσης προς τα κάτω.
-Μυογενής πτώση: ο ανελκτήρας μυς του άνω βλεφάρου δεν λειτουργεί από την κατασκευή του όπως πρέπει, πράγμα που σημαίνει ότι το βλέφαρο δεν θα μπορούσε να παραμείνει στην κανονική του θέση.

Πώς μπορεί να προληφθεί;

Δεν μπορεί να προληφθεί η πτώση, αλλά μπορεί εύκολα να εντοπιστεί στα αρχικά στάδια της. Η διόρθωση της πτώσης αποτρέπει το ραιβόκρανο και τον πόνο στον αυχένα, καθώς και την δυσφορία που σχετίζεται με αυτή τη δυσλειτουργία.

Συμπτώματα

Υπάρχουν διάφορα συμπτώματα που συνδέονται με την πτώση:

-Το άνω βλέφαρο πέφτει και καλύπτει εν μέρει ή πλήρως την κόρη του ματιού
-Το οπτικό πεδίο μειώνεται
-Η ανάγκη να κάνετε το κεφάλι σας προς τα πίσω ή να σηκώσετε το βλέφαρό σας με το δάχτυλό σας για να δείτε σε πιο προχωρημένο στάδιο της πτώσης

Θεραπεία

Η θεραπεία για τη πτώση είναι χειρουργική. Ο στόχος της χειρουργικής επέμβασης είναι η αποκατάσταση του τένοντα που ανυψώνει το βλέφαρο και η επαναφορά του βλεφάρου στην φυσιολογική του θέση. Διάφορες τεχνικές χρησιμοποιούνται για τη διόρθωση της πτώσης, η επιλογή της μιας ή της άλλης διαδικασίας εξαρτάται από τα χαρακτηριστικά της κάθε περίπτωσης. Οι επεμβάσεις αυτές εκτελούνται χωρίς ορατές τομές και με ελάχιστα επεμβατικές τεχνικές.

Πότε πρέπει να επέμβουμε;

  • Στα παιδιά, εάν το βλέφαρο καλύπτει την κόρη, πρέπει να πραγματοποιηθεί χειρουργική επέμβαση το συντομότερο δυνατόν για να αποφευχθούν προβλήματα οπτικής ανάπτυξης . Η χειρουργική επέμβαση μπορεί να αναβληθεί λίγο μέχρι πριν ξεκινήσει το παιδί σχολείο.
  • Σε ενήλικες, δεδομένου ότι η πτώση μπορεί να επηρεάσει το οπτικό πεδίο και τελικά να προκαλέσει προβλήματα στον αυχένα, κεφαλαλγία και δυσκολία στην χρήση των γυαλιών ειδικά των πολυεστιακών, συστήνεται να διορθωθεί μόλις εντοπιστεί η κατάσταση. Το χειρουργείο γίνεται υπό γενική αναισθησία στα παιδιά καθώς δεν συνεργάζονται και με τοπική αναισθησία με ή χωρίς μέθη στους ενήλικες.

Ποιες οι πιθανές επιπλοκές;

Η χειρουργική επέμβαση επιδιώκει πάντοτε να επιτυγχάνει συμμετρία μεταξύ των δύο οφθαλμών και αυτό, σε σπάνιες περιπτώσεις, μπορεί να απαιτεί περισσότερες από μία επεμβάσεις. Υπάρχει επομένως ο κίνδυνος της υπερδιόρθωσης ή υποδιόρθωσης της θέσης του βλεφάρου η οποία είναι όμως αντιμετωπίσιμη.

Δείτε επίσης ...

Άρθρα
Ντρισμπιώτη Βασιλική

10 τρόποι για να μειώσετε την κούραση των ματιών σας

Οι περισσότεροι από εμάς χρησιμοποιούμαι στην καθημερινότητα μας  pc, κινητά και tablet   είτε στη δουλειά είτε στο σπίτι όταν χαλαρώνουμε με αποτέλεσμα να  σπαταλάμε αρκετό χρόνο μπροστά σε οθόνες. Αυτό

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »
Άρθρα
Ντρισμπιώτη Βασιλική

Διαβήτης & όραση: 5 Μέτρα να προστατεύετε τα μάτια σας

O διαβήτης είναι μια πάθηση που εμφανίζεται σε διάφορες ηλικίες, παιδική,  εφηβική αλλά κυρίως στην ενήλικη ζωή του ανθρώπου. Η πάθηση του διαβήτη οφείλεται  στην έλλειψη ινσουλίνης στον οργανισμό με

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »