Οφθαλμική υπερτονία: Τί ακριβώς σημαίνει και γιατί μας ανησυχεί;

Μοιραστείτε το άρθρο

Share on facebook
Share on google
Share on twitter

Τί εννοούμε με τον όρο Οφθαλμική Υπερτονία;

Η οφθαλμική υπερτονία σημαίνει υψηλή πίεση των ματιών. Όλοι έχουμε πίεση του ματιού καθώς κρατάει το μάτι υγιές και βοηθά στη διατήρηση του σχήματος του ματιού. Στα περισσότερα μάτια των ανθρώπων, η πίεση είναι μεταξύ 16-21 mmHg. Μερικές φορές η πίεση μπορεί να είναι λίγο κάτω ή πάνω από αυτό το εύρος. Αυτό μπορεί να είναι εντελώς φυσιολογικό για τα μάτια σας και δεν χρειάζεται θεραπεία.

Η πίεση των ματιών δεν συνδέεται με την αρτηριακή πίεση αν και τελευταίες μελέτες έχουν δειλά αναδείξει κάποια σχέση χωρίς να υπάρχουν σαφή δεδομένα. Επιπρόσθετα, το στρες δεν προκαλεί υψηλή πίεση του οφθαλμού ή γλαύκωμα.

Ποιά η διαφορά της οφθαλμικής υπερτονίας με το γλαύκωμα;

Εάν η πίεση του ματιού σας είναι πάνω από 22mmHg, αυτό σημαίνει ότι έχετε οφθαλμική υπερτονία. Αυτό δεν είναι το ίδιο με το γλαύκωμα. Μια διάγνωση γλαυκώματος σημαίνει ότι η πίεση στο μάτι σας έχει προκαλέσει κάποια βλάβη στο οπτικό νεύρο. Η διάγνωση της οφθαλμικής υπερτονίας  σημαίνει ότι η πίεση σας είναι υψηλή αλλά δεν υπάρχει καμία βλάβη στο οπτικό νεύρο σας. Από τους ασθενείς με οφθαλμική υπερτονία, κάποιοι θα αναπτύξουν γλαύκωμα ή θα χρειαστούν απλά θεραπεία. Τόσο η οφθαλμική υπερτονία όσο και το γλαύκωμα δεν δίνουν κανένα σύμπτωμα παρά μονάχα σε πολύ προχωρημένα στάδια μόνιμης μη αναστρέψιμης απώλειας της όρασης.

Ποιά η θεραπεία;

Η οφθαλμική υπερτονία αντιμετωπίζεται με σταγόνες με τον ίδιο τρόπο όπως το χρόνιο γλαύκωμα και η υγεία των ματιών πρέπει να παρακολουθείται τακτικά γιατί μπορεί να  μην σημαίνει τίποτε αλλά μπορεί και να οδηγήσει σε σοβαρή απώλεια όρασης αν μείνει αδιάγνωστη.

Δείτε επίσης ...

Laser Μυωπίας
Ντρισμπιώτη Βασιλική

Διορθώνεται ο αστιγματισμός με laser;

Ο αστιγματισμός προκαλεί θολή όραση και ζάλη επηρεάζοντας την καθημερινότητα. Προκαλεί ακόμα και πονοκεφάλους καθώς τα μάτια προσπαθούν συνέχεια να εστιάσουν τόσο σε μακρινές όσο και σε κοντινές αποστάσεις. Ο

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »
Άρθρα
Ντρισμπιώτη Βασιλική

Ηλικιακή εκφύλιση ωχράς κηλίδας: Αίτια και πρόληψη

Τί είναι η ηλικιακή εκφύλιση της ωχράς κηλίδας; Η ηλικιακή εκφύλιση της ωχράς (ΗΕΩ) είναι μια παθολογική κατάσταση του οφθαλμού που επηρεάζει το κεντρικό τμήμα του αμφιβληστροειδούς που ονομάζεται ωχρά

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »