Μαύροι κύκλοι κάτω από τα μάτια: Πώς μπορεί να αντιμετωπιστούν;

Μοιραστείτε το άρθρο

Share on facebook
Share on google
Share on twitter

Οι μαύροι κύκλοι κάτω από τα μάτια έχουν συνδεθεί άμεσα με τη κούραση. Το ξέρατε όμως ότι δεν εμφανίζονται μόνο λόγω έλλειψης ύπνου;
Το να μένετε ξάγρυπνοι ως αργά και να μην κοιμάστε αρκετές ώρες σίγουρα δεν βοηθάει τους μαύρους κύκλους αλλά υπάρχουν και άλλοι παράγοντες . Κάποιους από αυτούς μπορείτε να τους ελέγξετε, ενώ άλλοι έχουν να κάνουν με τα γονίδιά σας.

Τι είναι οι μαύροι κύκλοι;

Τυπικά ονομάζονται μαύροι κύκλοι, αλλά προκαλούνται από τα αιμοφόρα αγγεία κάτω από τα μάτια. Είναι πιο εμφανές κάτω από τα μάτια γιατί το δέρμα είναι πιο λεπτό από κάθε άλλο σημείο του σώματος. Οι μαύροι κύκλοι εμφανίζονται και σε άντρες και σε γυναίκες ακόμη και στα παιδιά.
Όταν το φως χτυπάει αυτό το λεπτό κομμάτι του δέρματος, φαίνονται ακόμα πιο έντονα τα αιμοφόρα αγγεία. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο οι μώλωπες του προσώπου είναι πολύ πιο εμφανείς γύρω και κάτω από τα μάτια!

Πώς επηρεάζει ο ύπνος τους μαύρους κύκλους κάτω από τα μάτια;

Αυτό έχει να κάνει με το πώς αντιδρά ο οργανισμός μας όταν δεν έχει ενέργεια. Όταν το σώμα μας είναι κουρασμένο, αυξάνεται η παραγωγή κορτιζόλης που δίνει ακρετή ενέργεια στον οργανισμό να μείνει ξύπνιος. Η κορτιζόλη αυξάνει το αίμα στο σώμα μας , και έτσι τα αιμοφόρα αγγεία φαίνονται πιο έντονα ειδικά κάτω από τα μάτια μας.

Ποιοί άλλοι λόγοι ευθύνονται για τους μαύρους κύκλους;

• Η ηλικία
• Η ρινική συμφόρηση
• Η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ
• Αλλεργίες
• Η υπερβολική κατανάλωση αλατιού
• Γενετικοί λόγοι

Τι μπορεί να βοηθήσει να μειωθούν οι μαύροι κύκλοι;

Το καλύτερο που μπορείτε να κάνετε είναι να βελτιώσετε τον τρόπο ζωή σας πίνοντας περισσότερο νερό, περισσότερο χρόνο ύπνου και να περιορίσετε το αλάτι. Κάποιες κρέμες ματιών και ειδικά σέρουμ μπορεί να δράσουν αποιδηματικά και να βελτιώσουν την εμφάνισή τους για κάποιες ώρες.

Μπορεί κανείς να απαλλαγεί οριστικά από τους μάυρους κύκλους;

Η πιο μόνιμη εξαφάνιση των μαύρων κύκλων επιτυγχάνεται σε ικανοποιητικό βαθμό με το χειρουργείο της βλεφαροπλαστικής στα κάτω βλέφαρα. Εναλλακτικά, σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να βοηθήσει η τοποθέτηση υαλουρονικού οξέως στα κάτω βλέφαρα. Το λεπτό δέρμα των βλεφάρων εισάγει ωστόσο αρκετούς περιορισμούς στην χρήση του υαλουρονικού οξέως στην περιοχή αυτή.

Σε κάθε περίπτωση, η εξατομικευμένη ανάλυση της περιοφθάλμιας περιοχής από τον εξειδικευμένο στα βλέφαρα οφθαλμίατρο θα δώσει απάντηση στο τί δουλεύει καλύτερα για τον εκάστοτε ασθενή.

Δείτε επίσης ...

Άρθρα
Ντρισμπιώτη Βασιλική

Laser θεραπεία για το γλαύκωμα

Ποιά είναι η laser θεραπεία του γλαυκώματος; Υπάρχουν δύο κύριοι τύποι χειρουργικής με λέιζερ (laser) που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τον έλεγχο της πίεσης των ματιών:  τραμπεκιουλοπλαστική με λέιζερ  ιριδοτομία

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »