Μαύρη σοκολάτα και όραση: όλα όσα τους συνδέουν

Μοιραστείτε το άρθρο

Πώς η μαύρη σοκολάτα συμβάλλει στην βελτίωση της όρασης;

Το γνωρίζατε ότι η μαύρη σοκολάτα κάνει καλό στην όρασή σας και σας προστατεύει από αρκετές ασθένειες των ματιών; Για ποιο λόγο όμως είναι τόσο ωφέλιμη;

Τα αντιοξειδωτικά είναι το κλειδί για την προστασία των ματιών και η μαύρη σοκολάτα είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά. Τα αντιοξειδωτικά όχι μόνο βελτιώνουν την όραση, αλλά θωρακίζουν το σώμα μας στις επιδράσεις που προκαλεί ο ήλιος και η χημική έκθεση. Η μαύρη σοκολάτα περιέχει επίσης μια κοινή φυτική χημική ουσία όπως τα φρούτα και τα λαχανικά. Αυτά τα φυτικά χημικά είναι γνωστά ως φλαβονοειδή και είναι γνωστά για τα αντιφλεγμονώδη οφέλη τους. Το Πανεπιστήμιο του Reading επίσης έχει αποδείξει ότι τα φλαβονοειδή που περιέχει η μαύρη σοκολάτα επιτρέπουν να βλέπετε καλύτερα ακόμα και σε δύσκολες συνθήκες, όπως για παράδειγμα οι άσχημες καιρικές συνθήκες.

Μία από τις κυριότερες διαφορές της μαύρης σοκολάτας από του γάλακτος ή τη λευκή σοκολάτα είναι ότι περιέχει υψηλότερη αναλογία κακάου. Αυτό είναι που την καθιστά πολύ πιο υγιεινή επιλογή από την γάλακτος ή την λευκή και όταν τρώγεται με μέτρο μπορεί να είναι μια καλή πηγή σιδήρου, χαλκού, ψευδαργύρου, μαγνησίου, ινών και πολλών άλλων. Η μαύρη σοκολάτα περιέχει επίσης λουτεΐνη και ζεαξανθίνη, οι οποίες συμβάλλουν στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης κοινών οφθαλμικών παθήσεων όπως ο καταρράκτης και η εκφυλιση της ωχράς κηλίδας που σχετίζεται με την ηλικία.

Ποιές οφθαλμολογικές παθήσεις σχετίζονται με την μαύρη σοκολάτα;

Στις ασθένειες όπου η μαύρη σοκολάτα μπορεί να αποτρέψετε την ανάπτυξη τους περιλαμβάνονται:

• Η ηλικιακή εκφύλιση της ωχράς κηλίδας (AMD)

Η εκφύλιση της ωχράς κηλίδας εμφανίζεται συνήθως σε ανθρώπους γύρω στην ηλικία των 60 ετών. Η AMD προσβάλλει το κέντρο της κεντρικής όρασης που λέγεται ωχρά κηλίδα, πράγμα που επιδεινώνει την όραση σας.

• Γλαυκώμα

Το οπτικό νεύρο είναι το τμήμα του ματιού που συνδέεται με τον εγκέφαλο. Αν καταστραφεί, αυτή η πάθηση των ματιών ονομάζεται γλαύκωμα και προκύπτει από αυξημένη πίεση στο μάτι. Η μαύρη σοκολάτα πλούσια σε φλαβονοειδή συμβάλλει στην προστασία των ματιών από αυτή την ασθένεια. Επιπρόσθετα, ο χαλκός είναι γνωστός για το πόσο ευεργετικός είναι και βοηθάει στην πρόληψη της βλάβης του οπτικού νεύρου. Η μαύρη σοκολάτα περιέχει πάνω από το ήμισυ της συνιστώμενης ημερήσιας ποσότητας χαλκού που πρέπει να έχετε, έτσι ώστε μια μικρή ποσότητα σοκολάτας κάθε μέρα θα εξασφαλίσει ότι φροντίζετε για την υγεία του οπτικού σας νεύρου.

• Βελτίωση της γενικής όρασης

Η κατανάλωση μαύρης σοκολάτας αυξάνει τη ροή αίματος στον εγκέφαλο και τον αμφιβληστροειδή, γεγονός που μπορεί να βελτιώσει την όρασή σας. Αυτό μπορεί να είναι ιδιαίτερα ευεργετικό για τις καθημερινές συνήθειες σας, όπως η οδήγηση.

Ποιά τα οφέλη της μαύρης σοκολάτας στον οργανισμό γενικότερα;

Άλλα οφέλη για την υγεία από την κατανάλωση μαύρης σοκολάτας περιλαμβάνουν:

– Μειώνει την πίεση και βελτιώνει τη ροή του αίματος
– Μειώνει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων
– Προστατεύει το δέρμα σας από τον ήλιο
– Βελτιώνει τη λειτουργία του εγκεφάλου

Δείτε επίσης ...

Άρθρα
Ντρισμπιώτη Βασιλική

Laser θεραπεία για το γλαύκωμα

Ποιά είναι η laser θεραπεία του γλαυκώματος; Υπάρχουν δύο κύριοι τύποι χειρουργικής με λέιζερ (laser) που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τον έλεγχο της πίεσης των ματιών:  τραμπεκιουλοπλαστική με λέιζερ  ιριδοτομία

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »