Ηλικιακή εκφύλιση ωχράς κηλίδας: Αίτια και πρόληψη

Μοιραστείτε το άρθρο

Share on facebook
Share on google
Share on twitter

Τί είναι η ηλικιακή εκφύλιση της ωχράς κηλίδας;

Η ηλικιακή εκφύλιση της ωχράς κηλίδας (ΗΕΩ) είναι μια παθολογική κατάσταση του οφθαλμού που επηρεάζει ένα τμήμα του αμφιβληστροειδούς που ονομάζεται ωχρά κηλίδα. Η ωχρά κηλίδα βρίσκεται στο πίσω μέρος του ματιού σας. Η ΗΕΩ προκαλεί προβλήματα με την κεντρική όραση, αλλά δεν οδηγεί σε πλήρη απώλεια της όρασης και δεν είναι επώδυνη.

Η ΗΕΩ επηρεάζει την όραση  όταν κοιτάζετε άμεσα κάτι. Για παράδειγμα όταν διαβάζετε, βλέπετε φωτογραφίες ή βλέπετε τηλεόραση. Η ΗΕΩ ενδέχεται να προκαλέσει στρέβλωση ή θόλωση αυτής της κεντρικής όρασης. Σε βάθος χρόνου, μπορεί να προκαλέσει μαύρη κηλίδα στο κέντρο της όρασης.

Ποιές είναι οι αιτίες για την εμφάνιση της ΗΕΩ;

Προς το παρόν, η ακριβής αιτία για την ΗΕΩ δεν είναι γνωστή.
Ορισμένοι παράγοντες πιστεύεται ότι αυξάνουν τις πιθανότητές σας για την ανάπτυξη της ΗΕΩ.

  • Η ηλικία σας: Η ΗΕΩ αναπτύσσεται καθώς γερνάμε και συχνότερα παρατηρείται σε άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών. Μπορεί όμως να αναπτυχθεί και σε άτομα που βρίσκονται στην ηλικία των σαράντα και πενήντα ετών.
  • Το φύλο σας: περισσότερες γυναίκες έχουν ΗΕΩ από τους άνδρες, πιθανώς επειδή οι γυναίκες τείνουν να ζουν περισσότερο από τους άνδρες.
  •  Τα γονίδιά σας: έχουν εντοπιστεί κάποια γονίδια που φαίνεται να σχετίζονται με την ανάπτυξη της ΗΕΩ σε μερικούς ανθρώπους. Αυτό έχει ανακαλυφθεί εξετάζοντας οικογένειες με περισσότερα από ένα μέλη που έχουν ΗΕΩ, αλλά δεν πιστεύεται ότι όλες οι μορφές ΗΕΩ κληρονομούνται.
  •  Το κάπνισμα: το κάπνισμα αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο ανάπτυξης της ΗΕΩ. Μελέτες δείχνουν επίσης ότι η διακοπή του καπνίσματος μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο ανάπτυξης της ΗΕΩ.
  • Ηλιακή ακτινοβολία: Μερικές μελέτες υποδεικνύουν ότι η έκθεση σε υψηλά επίπεδα ηλιακού φωτός (ιδιαίτερα το υπεριώδες φάσμα που περιέχεται στο ηλιακό φως) καθ ‘όλη τη διάρκεια της ζωής σας μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο ανάπτυξης της ΗΕΩ. Αυτό ωστόσο δεν έχει αποδειχθεί. Η χρήση γυαλιών ηλίου για την προστασία από το υπεριώδες φως είναι μια καλή ιδέα για τον καθένα μας καθ ‘όλη τη διάρκεια της ζωής του.
  •  Η διατροφή: πολλές μελέτες έχουν εξετάσει τη διατροφή ως παράγοντα κινδύνου για κάποιον που αναπτύσσει ΗΕΩ. Προς το παρόν δεν υπάρχει ομοφωνία για το πόσο η διατροφή αποτελεί παράγοντα κινδύνου για την ανάπτυξη ΑΜD. Υπάρχουν ορισμένες ενδείξεις ότι οι βιταμίνες Α, C, Ε και ο ψευδάργυρος μπορούν να βοηθήσουν στην επιβράδυνση της εξέλιξης της AMD σε άτομα που έχουν ήδη προσβληθεί.

Πώς μπορεί να προληφθεί;

Δεν μπορείτε να αλλάξετε την ηλικία ή τα γονίδια σας.  Η τρέχουσα πρακτική είναι ότι η προστασία των ματιών σας από τον ήλιο, η κατανάλωση ισορροπημένης διατροφής με άφθονα φρέσκα φρούτα και λαχανικά και η διακοπή του καπνίσματος μπορούν να βοηθήσουν στο να διατηρήσουν τα μάτια σας όσο πιο υγιή γίνεται.

Δυστυχώς, επειδή η ακριβής αιτία της ΗΕΩ δεν είναι γνωστή, μπορείτε να νοσήσετε ακόμη και αν δεν έχετε κανέναν από αυτούς τους παράγοντες κινδύνου.

Δείτε επίσης ...

Άρθρα
Ντρισμπιώτη Βασιλική

Laser θεραπεία για το γλαύκωμα

Ποιά είναι η laser θεραπεία του γλαυκώματος; Υπάρχουν δύο κύριοι τύποι χειρουργικής με λέιζερ (laser) που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τον έλεγχο της πίεσης των ματιών:  τραμπεκιουλοπλαστική με λέιζερ  ιριδοτομία

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »