Ηλικιακή εκφύλιση ωχράς κηλίδας: Αίτια και πρόληψη

Μοιραστείτε το άρθρο

Share on facebook
Share on google
Share on twitter

Τί είναι η ηλικιακή εκφύλιση της ωχράς κηλίδας;

Η ηλικιακή εκφύλιση της ωχράς (ΗΕΩ) είναι μια παθολογική κατάσταση του οφθαλμού που επηρεάζει το κεντρικό τμήμα του αμφιβληστροειδούς που ονομάζεται ωχρά κηλίδα.

Ο κόσμος συχνά την αποκαλεί απλά¨ωχρά κηλίδα¨, όρος λανθασμένος καθώς η ωχρά κηλίδα είναι η ανατομική δομή του ματιού μας που πάσχει στην πάθηση που λέγεται ¨εκφύλιση ωχράς κηλίδας¨.

Η ωχρά κηλίδα βρίσκεται στο πίσω μέρος του ματιού. Η ΗΕΩ προκαλεί προβλήματα με την κεντρική όραση, αλλά δεν οδηγεί σε πλήρη απώλεια της όρασης και δεν είναι επώδυνη.

Με ποια συμπτώματα εκδηλώνεται;

Η ΗΕΩ επηρεάζει την κεντρική όραση. Για παράδειγμα όταν ο ασθενής διαβάζει, βλέπει φωτογραφίες ή βλέπει τηλεόραση. Η ΗΕΩ προκαλεί παραμόρφωση ή θόλωση αυτής της κεντρικής όρασης. Σε πιο προχωρημένα στάδια, μπορεί να προκαλέσει μαύρη κηλίδα στο κέντρο της όρασης.

Ποιές είναι οι αιτίες για την εμφάνιση της ΗΕΩ;

Προς το παρόν, η ακριβής αιτία για την ΗΕΩ δεν είναι γνωστή.

Οι κάτωθι παράγοντες πιστεύεται ότι αυξάνουν τις πιθανότητες για την ανάπτυξη της ΗΕΩ.

  • Η ηλικία: Η ΗΕΩ παρατηρείται συχνότερα σε άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών. Μπορεί όμως να αναπτυχθεί και σε άτομα που βρίσκονται στην ηλικία των σαράντα και πενήντα ετών.
  • Το φύλο: περισσότερες γυναίκες έχουν ΗΕΩ από τους άνδρες, πιθανώς επειδή οι γυναίκες τείνουν να ζουν περισσότερο από τους άνδρες.
  • Τα γονίδια: έχουν εντοπιστεί κάποια γονίδια που φαίνεται να σχετίζονται με την ανάπτυξη της ΗΕΩ. Αυτό έχει ανακαλυφθεί εξετάζοντας οικογένειες με περισσότερα από ένα μέλη που έχουν ΗΕΩ αλλά δεν πιστεύεται ότι όλες οι μορφές ΗΕΩ κληρονομούνται.
  • Το κάπνισμα: το κάπνισμα αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο ανάπτυξης της ΗΕΩ. Μελέτες δείχνουν επίσης ότι η διακοπή του καπνίσματος μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο ανάπτυξης της ΗΕΩ.
  • Η ηλιακή ακτινοβολία: Μερικές μελέτες δείχνουν ότι η έκθεση σε υψηλά επίπεδα ηλιακού φωτός (ιδιαίτερα το υπεριώδες φάσμα που περιέχεται στο ηλιακό φως) στη διάρκεια της ζωής μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο ανάπτυξης της ΗΕΩ. Αυτό ωστόσο δεν έχει αποδειχθεί. Η χρήση γυαλιών ηλίουπροληπτικά για την προστασία από το υπεριώδες φως είναι μια καλή ιδέα ειδικά στην Ελλάδα που υπάρχει ηλιοφάνεια σχεδόν όλο τον χρόνο.
  • Η διατροφή: πολλές μελέτες έχουν εξετάσει τη διατροφή ως παράγοντα κινδύνου γιαΗΕΩ. Προς το παρόν δεν υπάρχει ομοφωνία για το πόσο η διατροφή αποτελεί παράγοντα κινδύνου για την ανάπτυξη της. Υπάρχουν ορισμένες ενδείξεις ότι οι βιταμίνες Α, C, Ε και ο ψευδάργυρος μπορούν να βοηθήσουν στην επιβράδυνση της εξέλιξης της ΗΕΩ σε άτομα που έχουν ήδη προσβληθεί.

Πώς μπορεί να προληφθεί;

Δεν μπορεί να αλλάξει η ηλικία ή τα γονίδια. Η προστασία των ματιών από τον ήλιο, η κατανάλωση ισορροπημένης διατροφής με άφθονα φρέσκα φρούτα και λαχανικά και η διακοπή του καπνίσματος μπορούν να βοηθήσουν στο να διατηρηθούν τα μάτια όσο πιο υγιή γίνεται.

Δυστυχώς, επειδή η ακριβής αιτία της ΗΕΩ δεν είναι γνωστή, μπορεί να εκδηλωθεί ακόμη και αν δεν υπάρχει κανένας από αυτούς τους παράγοντες κινδύνου.Επιπρόσθετα, συχνά ο ασθενής δεν το αντιλαμβάνεται αμέσως με αποτέλεσμα να χαθεί πολύτιμος χρόνος.

Η τακτική οφθαλμολογική εξέταση μια φορά ετησίως με βυθοσκόπηση θα βοηθήσει στην έγκαιρη διάγνωση και την καλύτερη δυνατή αντιμετώπιση της νόσου.

Δείτε επίσης ...

Laser Μυωπίας
Ντρισμπιώτη Βασιλική

Διορθώνεται ο αστιγματισμός με laser;

Ο αστιγματισμός προκαλεί θολή όραση και ζάλη επηρεάζοντας την καθημερινότητα. Προκαλεί ακόμα και πονοκεφάλους καθώς τα μάτια προσπαθούν συνέχεια να εστιάσουν τόσο σε μακρινές όσο και σε κοντινές αποστάσεις. Ο

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »
Άρθρα
Ντρισμπιώτη Βασιλική

Ηλικιακή εκφύλιση ωχράς κηλίδας: Αίτια και πρόληψη

Τί είναι η ηλικιακή εκφύλιση της ωχράς κηλίδας; Η ηλικιακή εκφύλιση της ωχράς (ΗΕΩ) είναι μια παθολογική κατάσταση του οφθαλμού που επηρεάζει το κεντρικό τμήμα του αμφιβληστροειδούς που ονομάζεται ωχρά

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »