Εντρόπιο: Τί είναι και γιατί πρέπει να αντιμετωπιστεί εγκαίρως;

Μοιραστείτε το άρθρο

Share on facebook
Share on google
Share on twitter

Τι είναι το εντρόπιο;

Το εντρόπιο είναι μία παθολογική κατάσταση στην οποία το ελεύθερο βλεφαρικό χείλος στρέφεται προς το βολβό. Το δέρμα του βλεφάρου και οι βλεφαρίδες τρίβονται στον κερατοειδή χιτώνα και στον επιπεφυκότα, προκαλώντας ερεθισμό και ερυθρότητα του ματιού.

Υπάρχουν τρεις βασικοί τύποι εντροπίου:

  • γεροντικό
  • σπαστικό
  • ουλώδες

Τι το προκαλεί;

Συνήθως προκαλείται από τη χαλάρωση των ιστών λόγω της γήρανσης, αλλά μπορεί επίσης να συμβεί και ως αποτέλεσμα παράλυσης του προσωπικού (Bell’s palsy), τραύμα, ουλές και χειρουργική επέμβαση στην περιοφθάλμια περιοχή.

Πως μπορεί να αποφευχθεί?

Δεν μπορεί να προληφθεί, αλλά μπορεί να εντοπιστεί έγκαιρα και να διορθωθεί.

Τι συμπτώματα έχει?

Τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα είναι:

  • Φωτοφοβία
  • Δακρύρροια
  • Κόκκινο μάτι
  • Αίσθηση ξένου σώματος στο μάτι

Θεραπεία

Οι βλάβες στον κερατοειδή απαιτούν επείγουσα θεραπεία για την αποφυγή οφθαλμικών επιπλοκών.
Η διάγνωση της αιτίας του εντρόπιου είναι σημαντική προκειμένου να προσδιοριστεί η χειρουργική επέμβαση για τη διόρθωσή του.

Τί περιλαμβάνει η χειρουργική θεραπεία του εντροπίου;

Το χειρουργείο για την διόρθωση του εντροπίου περιλαμβάνει πάνω από 20 τεχνικές και η επιλογή της κατάλληλης εξαρτάται από την αιτία του.
Γίνεται με τοπική αναισθησία με ή χωρίς μέθη και δεν απαιτεί παραμονή σε νοσοκομείο.
Το τελικό αποτέλεσμα συνήθως είναι ορατό μετά την πρώτη βδομάδα. Μπορεί να παρουσιαστούν οίδημα και εκχυμώσεις μετεγχειρητικά που όμως υποχωρούν άμεσα σε λιγότερο από 2 εβδομάδες. Η θέση του βλεφάρου αρχικά είναι λίγο υπερδιορθωμένη για την επίτευξη του σωστού αποτελέσματος και αποκαθίσταται μέσα στις επόμενες μέρες. Τα ποσοστά επιτυχίας είναι υψηλά και σε ένα σημαντικό ποσοστό των ασθενών, τα συμπτώματα υποχωρούν πλήρως.

 

Δείτε επίσης ...

Άρθρα
Ντρισμπιώτη Βασιλική

10 τρόποι για να μειώσετε την κούραση των ματιών σας

Οι περισσότεροι από εμάς χρησιμοποιούμαι στην καθημερινότητα μας  pc, κινητά και tablet   είτε στη δουλειά είτε στο σπίτι όταν χαλαρώνουμε με αποτέλεσμα να  σπαταλάμε αρκετό χρόνο μπροστά σε οθόνες. Αυτό

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »
Άρθρα
Ντρισμπιώτη Βασιλική

Διαβήτης & όραση: 5 Μέτρα να προστατεύετε τα μάτια σας

O διαβήτης είναι μια πάθηση που εμφανίζεται σε διάφορες ηλικίες, παιδική,  εφηβική αλλά κυρίως στην ενήλικη ζωή του ανθρώπου. Η πάθηση του διαβήτη οφείλεται  στην έλλειψη ινσουλίνης στον οργανισμό με

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »