Βλεφαρόσπασμος: Όλα όσα θέλετε να μάθετε

Μοιραστείτε το άρθρο

Share on facebook
Share on google
Share on twitter

Τι είναι ο βλεφαρόσπασμος;

Πρόκειται για μια επαναλαμβανόμενη και ακούσια σπασμωδική συστολή του σφικτήρα μυός του οφθαλμού (μυς γύρω από το μάτι), που προκαλεί μη φυσιολογικές θέσεις και κινήσεις (δυστονία).

Ο βασικός ή πρωτογενής βλεφαροσπασμός είναι αμφοτερόπλευρος.  Μπορεί να συνοδεύεται από ακούσιες κινήσεις του λαιμού, του προσώπου ή του στόματος, οι οποίες εξαφανίζονται μόνο όταν ο ασθενής κοιμάται.

Είναι συνήθως μια διαδικασία που προχωράει σταδιακά, αυξάνοντας σταδιακά σε ένταση και σε συχνότητα. Το αναγκαστικό κλείσιμο των βλεφάρων μπορεί να οδηγήσει σε οπτικές διαταραχές. Σε προχωρημένα στάδια προκαλεί ακόμη και λειτουργική τύφλωση καθώς ο ασθενής αδυνατεί να κρατήσει τα βλέφαρά του ανοιχτά και να δει.

Τι τον προκαλεί;

Ο βλεφαρόσπασμος είναι μία από τις πιο συνηθισμένες δυστονίες του προσώπου.

Μπορεί να προκληθεί από:

  • Μια νευρολογική λειτουργική διαταραχή στο κεντρικό νευρικό σύστημα
  • Παρενέργειες ορισμένων φαρμάκων
  • Έλλειψη λίπανσης στην επιφάνεια του ματιού. Αυτό μπορεί να προκαλέσει αυξημένη δραστηριότητα των βλεφάρων σε μια προσπάθεια να κατανεμηθεί ομοιόμορφα το ανεπαρκές ή κακής ποιότητας δάκρυ.

Μια άλλη συχνή διαταραχή είναι ο σπασμός του ημιπροσώπου, ο οποίος, αν και δεν είναι δυστονία, επηρεάζει τους μύες στη μία πλευρά του προσώπου, προκαλώντας ακανόνιστες και συνεχείς, ακούσιες κινήσεις, οι οποίες μπορούν επίσης να επηρεάσουν το μάτι. Σε πολλές περιπτώσεις, ο σπασμός του ημίσεως του προσώπου οφείλεται στη συμπίεση του νεύρου του προσώπου (προσωπικό νεύρο) από μια αρτηρία ή ως αποτέλεσμα ενός τραύματος. Μια μαγνητική τομογραφία (MRI) εγκεφάλου συνηθως απαιτείται για να αποκλειστεί μία τέτοια περίπτωση.

Πως μπορεί να προληφθεί;

Ο βλεφαρόσπασμος δεν μπορεί να προληφθεί, αλλά είναι σημαντικό να εντοπιστεί νωρίς. Δεδομένου ότι, μερικές φορές, τα συμπτώματα μπορεί να μπερδεύονται ή να υποτιμούνται, είναι πιθανό ότι ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού πάσχει από αυτό χωρίς να το γνωρίζει.

Σε πολλές περιπτώσεις, ο βλεφαρόσπασμος συνδέεται με ένα οφθαλμολογικό πρόβλημα, ενώ, στην πραγματικότητα, σχετίζεται με έναν νευρολογικό παράγοντα. Επιπλέον, αν η δυστονία αρχίσει στην παιδική ηλικία, είναι σύνηθες να εξαπλωθεί και σε άλλες μυϊκές ομάδες του προσώπου. Επομένως, η έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία αυτής της πάθησης είναι το κλειδί, αποφεύγοντας τις επιπλοκές που σχετίζονται με τις επαναλαμβανόμενες, μη φυσιολογικές συσπάσεις.

Τι συμπτώματα έχει;

  • Ανεξέλεγκτο άνοιγμα και κλεισιμο των ματιών
  • Αναγκαστικό κλείσιμο των ματιών
  • Μειωμένη όραση (σε σοβαρές περιπτώσεις)

Θεραπεία

Η θεραπεία αποτελείται από προστασία του οφθαλμού με γυαλιά ηλίου, κολλύρια ενυδάτωσης και την εφαρμογή της τοξίνης botulinum (botox). Πρόκειται για μια φαρμακευτική ουσία που εγχέεται για να χαλαρώσει προσωρινά για κάποιους μήνες  τους μύες και να επαναφέρει τα βλέφαρα στην φυσιολογική τους κατάσταση. Τα αποτελέσματα είναι εντυπωσιακά και οι ασθενείς με βλεφαρόσπασμο μπορούν να έχουν μια φυσιολογική ζωή.

Δείτε επίσης ...

Άρθρα
Ντρισμπιώτη Βασιλική

10 τρόποι για να μειώσετε την κούραση των ματιών σας

Οι περισσότεροι από εμάς χρησιμοποιούμαι στην καθημερινότητα μας  pc, κινητά και tablet   είτε στη δουλειά είτε στο σπίτι όταν χαλαρώνουμε με αποτέλεσμα να  σπαταλάμε αρκετό χρόνο μπροστά σε οθόνες. Αυτό

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »
Άρθρα
Ντρισμπιώτη Βασιλική

Διαβήτης & όραση: 5 Μέτρα να προστατεύετε τα μάτια σας

O διαβήτης είναι μια πάθηση που εμφανίζεται σε διάφορες ηλικίες, παιδική,  εφηβική αλλά κυρίως στην ενήλικη ζωή του ανθρώπου. Η πάθηση του διαβήτη οφείλεται  στην έλλειψη ινσουλίνης στον οργανισμό με

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »