Βλεφαρίτιδα: Μία όχι και τόσο αθώα οφθαλμολογική πάθηση

Μοιραστείτε το άρθρο

 Τί είναι η βλεφαρίτιδα;

Η βλεφαρίτιδα είναι μια φλεγμονή του χείλους των βλεφάρων, που επηρεάζει κυρίως τους θύλακες των βλεφαρίδων ή/και τους αδένες ανάμεσά τους. Συνδέεται γενικά με έναν πολλαπλασιασμό της περίσσειας των βακτηρίων που κανονικά βρίσκονται στο δέρμα.

 Τι το προκαλεί;

Προκαλείται όταν οι αδένες στην άκρη του βλεφάρου ‘μπλοκάρονται’ και το λίπος που κανονικά απομακρύνεται παραμένει, δημιουργώντας ένα ιδανικό περιβάλλον για τον πολλαπλασιασμό των βακτηρίων που απελευθερώνουν τοξίνες και ερεθίζουν την οφθαλμική επιφάνεια.

Πως μπορεί να αποφευχθεί;

Η βλεφαρίτιδα δεν μπορεί να προληφθεί, αλλά ο τακτικός καθαρισμός των βλεφάρων και των βλεφαρίδων σε ασθενείς με τάση για την πάθηση μπορεί να αποδειχθεί αποτελεσματικός.

Τι συμπτώματα έχει;

Η σοβαρότητα της βλεφαρίτιδας ποικίλλει από ασθενή σε ασθενή. Σε πολύ ήπιες περιπτώσεις, μπορεί ακόμη και να περάσει απαρατήρητο, προκαλώντας μόνο μικρή περιστασιακή δυσφορία στο μάτι. Σε πιο σοβαρές περιπτώσεις, μπορεί να επηρεάσει μέχρι και την όραση.

Τα συμπτώματα που σχετίζονται με τη βλεφαρίτιδα περιλαμβάνουν:

• Φλεγμονή, φαγούρα και ερυθρότητα στην άκρη του βλεφάρου.
• Η παρουσία σωματιδίων που μοιάζουν με πιτυρίδα στο βλεφαρικό χείλος
• Αίσθημα ξένου σώματος

 Θεραπεία

Η θεραπεία για τη βλεφαρίτιδα είναι συντηρητική. Σε ήπιες περιπτώσεις, η θεραπεία περιλαμβάνει μόνο τον καθαρισμό του βλεφάρου με σαπούνια ή με μαντηλάκια ουδέτερου pH. Σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορούν να χρησιμοποιηθούν αντιβιοτικές αλοιφές και, σε πιο σοβαρές περιπτώσεις, είναι απαραίτητα αντιβιοτικά από το στόμα.

Παρόλο που οι λιπαντικές σταγόνες δεν χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία της κατάστασης, μπορούν να χρησιμοποιηθούν κατά τη διάρκεια της θεραπείας για την μείωση του ερεθισμού και την ανακούγιση από τα συμπτώματα.

Δείτε επίσης ...

Άρθρα
Ντρισμπιώτη Βασιλική

Laser θεραπεία για το γλαύκωμα

Ποιά είναι η laser θεραπεία του γλαυκώματος; Υπάρχουν δύο κύριοι τύποι χειρουργικής με λέιζερ (laser) που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τον έλεγχο της πίεσης των ματιών:  τραμπεκιουλοπλαστική με λέιζερ  ιριδοτομία

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »