Ανάρρωση μετά το laser: Πόσος καιρός χρειάζεται;

Μοιραστείτε το άρθρο

Share on facebook
Share on google
Share on twitter

Από τι εξαρτάται η ανάρρωση μετά το χειρουργείο με laser;

Εάν σκέφτεστε να κάνετε διόρθωση της συνταγής των γυαλιών σας με laser, ο προγραμματισμός της ανάρρωσής σας και ο κατάλληλος χρόνος για την επέμβαση είναι πολύ σημαντικός και εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την μέθοδο που θα επιλεγεί.

Οι περισσότεροι υποψήφιοι επιλέγουν να υποβληθούν στην θεραπεία femto-LASIK όπου η ανάρρωση είναι ταχύτατη, με τους περισσότερους ασθενείς να επιτυγχάνουν 10/10 όραση την επόμενη μέρα.
Αμέσως μετά τη θεραπεία θα μπορείτε να δείτε μια μεγάλη αλλαγή στην όρασή σας και ίσως να εκπλαγείτε με το πόσο καλά μπορείτε ήδη να δείτε! Ωστόσο, μετά από περίπου 15 λεπτά, οι σταγόνες αναισθησίας που σας χορηγήθηκαν κατά τη διάρκεια του χειρουργείου θα αρχίσουν να ξεθυμαίνουν. Στη συνέχεια θα νοιώσετε ένα ήπιο τσούξιμο και μια αίσθηση άμμου και τα μάτια σας θα είναι πολύ ευαίσθητα στο φως. Είναι φυσιολογικό να έχετε λίγα δάκρυα και θα είναι δύσκολο να κρατήσετε ανοιχτά τα μάτια σας. Αυτό το αίσθημα θα διαρκέσει περίπου τέσσερις ώρες.

Πώς θα είναι μετά την επιστροφή στο σπίτι;

Το καλύτερο πράγμα που μπορείτε να κάνετε σε αυτό το στάδιο της ανάρρωσης είναι να ξαπλώσετε στο κρεβάτι, να κλείσετε τα φώτα και να ξεκουραστείτε. Aφήστε τα μάτια σας να παραμείνουν κλειστά για όσο χρόνο χρειάζονται, γιατί κατά τη διάρκεια που είναι κλειστά, θεραπεύονται. Μετά από λίγες ώρες το αίσθημα τσιμπήματος μειώνεται και θα είστε σε θέση ξανά να ανοίγετε τα μάτια σας πολύ πιο εύκολα. Ακόμη και μετά από αυτό το σύντομο χρονικό διάστημα, θα δείτε μια τεράστια βελτίωση στην όραση σας. Το ίδιο βράδυ της επέμβασης και για την επόμενη εβδομάδα, θα πρέπει να φοράτε προστατευτικά ματιών όταν κοιμάστε. Επιπρόσθετα, θα πρέπει να χορηγείτε φαρμακευτικές σταγόνες στα μάτια σας, να μην τα αγγίζετε ή να μην πάει νερό στα μάτια και οπωσδήποτε, όσο αφορά τις κυρίες να αποφεύγουν να φορούν μακιγιάζ. Αυτές οι οδηγίες είναι για να προστατευτούν τα μάτια σας κατά την φάση της επούλωσης.

Τί περιλαμβάνει η πρώτη μετεγχειρητική μέρα;

Την επόμενη μέρα θα σας εξετάσουμε για να ελέγξουμε την όραση σας και να σιγουρευτούμε πως τα μάτια αναρρώνουν σωστά. Μετά από αυτόν το έλεγχο, οι περισσότεροι ασθενείς επιστρέφουν στη δουλειά τους και μπορούν επίσης να οδηγήσουν την επόμενη μέρα μετά το χειρουργείο! Μπορείτε να επιστρέψετε στα περισσότερα αθλήματα μετά τις πρώτες 7 ημέρες, και σε αθλήματα όπως το κολύμπι και το ποδόσφαιρο μετά από ένα μήνα. Είναι πραγματικά τόσο γρήγορο!

Ποιές είναι οι διαφορές αν επιλεγεί η μέθοδος RPK;

Εάν έχετε επιλέξει την μέθοδο trans-PRK, θα χρειαστεί να προγραμματίσετε λίγο περισσότερο χρόνο για την ανάρρωσή σας. Θα χρειαστείτε μια εβδομάδα εκτός εργασίας και εκτός οδήγησης, οι σταγόνες θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα αλλά θα μπορείτε να επανέρθετε σε ορισμένα αθλήματα γρηγορότερα από το Lasik.

Πότε σταθεροποιείται πλήρως η όραση;

Και για τις δύο θεραπείες μπορείτε να διαπιστώσετε ότι η όραση σας κυμαίνεται ελαφρώς για περίπου 1 μήνα με το femto Lasik και περίπου για 3 μήνες με το trans PRK πριν την οριστική σταθεροποίησή τους, αλλά αυτές οι μεταβολές είναι τόσο μικρές και ανεπαίσθητες που δεν επηρεάζουν την καθημερινή σας ζωή.

Δείτε επίσης ...

Laser Μυωπίας
Ντρισμπιώτη Βασιλική

Διορθώνεται ο αστιγματισμός με laser;

Ο αστιγματισμός προκαλεί θολή όραση και ζάλη επηρεάζοντας την καθημερινότητα. Προκαλεί ακόμα και πονοκεφάλους καθώς τα μάτια προσπαθούν συνέχεια να εστιάσουν τόσο σε μακρινές όσο και σε κοντινές αποστάσεις. Ο

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »
Άρθρα
Ντρισμπιώτη Βασιλική

Ηλικιακή εκφύλιση ωχράς κηλίδας: Αίτια και πρόληψη

Τί είναι η ηλικιακή εκφύλιση της ωχράς κηλίδας; Η ηλικιακή εκφύλιση της ωχράς (ΗΕΩ) είναι μια παθολογική κατάσταση του οφθαλμού που επηρεάζει το κεντρικό τμήμα του αμφιβληστροειδούς που ονομάζεται ωχρά

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »