Αλλεργίες στα μάτια: Τι γνωρίζετε για αυτές;

Μοιραστείτε το άρθρο

Share on facebook
Share on google
Share on twitter

Συνδυάστε τη γύρη των λουλουδιών, των φυτών και των δέντρων, τα ακάρεα της οικιακής σκόνης και τα σπόρια των μυκητών μαζί με κάποιες ανθρώπινες ανοσοσφαιρίνες, με μαστοκύτταρα και ισταμίνη και έχετε την τέλεια συνταγή για τους ασθενείς που ζητούν τη βοήθεια μας τέτοια εποχή κάθε χρόνο. Αλλεργία!

 

Κάθε χρόνο περισσότερο από μισό εκατομμύριο Έλληνες ταλαιπωρούνται από εποχιακές αλλεργίες με επιπτώσεις που μπορεί να είναι σημαντικά αρνητικές για την ποιότητα της ζωής τους. Ξεκινώντας από τη γύρη των λουλουδιών τον Απρίλιο και το  Μάιο, το γρασίδι τον Ιούνιο και Ιούλιο και τα ζιζάνια και τη μούχλα τον Αύγουστο περισσότεροι από 5 μήνες αλλεργίας  ταλαιπωρούν τα μάτια μας κάθε χρόνο.

 

 

Τί ακριβώς συμβαίνει στις αλλεργίες συμπεριλαμβανομένου της αλλεργικής επιπεφυκίτιδος;

 

Η όλη διαδικασία είναι ουσιαστικά μια μεγάλη παρεξήγηση: τα αλλεργιογόνα δεν είναι επιβλαβείς ουσίες. Για τους ασθενείς όμως που έχουν γενετική προδιάθεση, οι αθώες αυτές πρωτεϊνες εκλαμβάνονται ως εχθροί.

Το σώμα μας δίνει εντολή στα κύτταρα του αμυντικού συστήματος να κατασκευάσουν αντισώματα για να καταπολεμήσουν τα αλλεργιογόνα. Κάθε φορά που το αντίσωμα θα συναντήσει το συμπληρωματικό του αλλεργιογόνο θα επιχειρήσει να το καταστρέψει και στην προσπάθεια αυτή θα παραχθούν ουσίες που προκαλούν τα συμπτώματα της αλλεργίας.

Μάτια και μύτη  είναι  τα όργανα που περισσότερο προσβάλλονται: αλλεργική ρινίτιδα και αλλεργική επιπεφυκίτιδα είναι οι πιο κοινές αλλεργίες που μοιράζονται τους ίδιους αιτιολογικούς παράγοντες.

 

 

Ποιοί κυρίως προσβάλλονται;

 

Αν και οι αλλεργίες μπορεί να εμφανιστούν σε οποιαδήποτε ηλικία, οι  παιδιατρικοί ασθενείς αποτελούν από μόνοι τους περισσότερο από 50% του συνολικού πληθυσμού. Επιπλέον, το 80% των ασθενών είναι μικρότεροι των 30 ετών.

 

 

Ποια είναι λοιπόν τα συμπτώματα μιας αλλεργικής επιπεφυκίτιδας;

 

  • Απότομη έναρξη με κνησμό (φαγούρα)
  • Οίδημα των βλεφάρων (πρήζονται τα βλέφαρα)
  • Υπεραιμία του επιπεφυκότα (ροζ ή κόκκινο μάτι)
  • Χύμωση και βλεννώδεις εκκρίσεις (τσίμπλες)
  • Φωτοφοβία και δακρύρροια

είναι μερικά από τα συμπτώματα που δείχνουν ότι ο επιπεφυκότας του ματιού  φλεγμαίνει.

 

 

Αν δεν είναι αλλεργική επιπεφυκίτιδα, τί άλλο μπορεί να είναι;

 

Είναι η φλεγμονή απόρροια ιογενούς λοίμωξης, μικροβιακής λοίμωξης ή απλά μια εποχιακή αλλεργία;  Αυτό είναι κάτι που πρέπει να απαντηθεί με σιγουριά στην οφθαλμολογική  εξέταση στη σχισμοειδή λυχνία.

 

Τί μπορώ να κάνω προληπτικά για να μην υποφέρω φέτος την άνοιξη από τα μάτια;

 

Ένα μεγάλο μέρος των  ασθενών θα εμφανίσουν σταθερά τα συμπτώματα της αλλεργικής επιπεφυκίτιδος κάθε χρόνο.

 

Οι ασθενείς αυτοί θα μπορούσαν προληπτικά, 2-3 μήνες πριν την εμφάνιση των συμπτωμάτων να βάζουν στα μάτια τους κάποιο από τα αντιαλλεργικά κολλύρια που στόχο έχουν να αναστείλουν την έντονη αντίδραση του οργανισμού και να μετριάσουν κατά πολύ τα συμπτώματα της αλλεργίας. Τα κολλύρια αυτά δεν έχουν θέση στην οξεία φάση της αλλεργίας γιατί θέλουν  περίπου 2-3 εβδομάδες για να δράσουν.

 

Δείτε επίσης ...

Laser Μυωπίας
Ντρισμπιώτη Βασιλική

Διορθώνεται ο αστιγματισμός με laser;

Ο αστιγματισμός προκαλεί θολή όραση και ζάλη επηρεάζοντας την καθημερινότητα. Προκαλεί ακόμα και πονοκεφάλους καθώς τα μάτια προσπαθούν συνέχεια να εστιάσουν τόσο σε μακρινές όσο και σε κοντινές αποστάσεις. Ο

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »
Άρθρα
Ντρισμπιώτη Βασιλική

Ηλικιακή εκφύλιση ωχράς κηλίδας: Αίτια και πρόληψη

Τί είναι η ηλικιακή εκφύλιση της ωχράς κηλίδας; Η ηλικιακή εκφύλιση της ωχράς (ΗΕΩ) είναι μια παθολογική κατάσταση του οφθαλμού που επηρεάζει το κεντρικό τμήμα του αμφιβληστροειδούς που ονομάζεται ωχρά

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »